Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.12.2018 kl. 10.27

Mange børn i udsatte boligområder vokser op i fattigdom

Hvert fjerde 0-6 årige barn i udsatte boligområder vokser op i økonomisk fattigdom. Oveni præges familierne ofte af andre problemer.
tekst Rudi Holm

Børn i Gellerupparken, Vollsmose, Urbanplanen eller andre udsatte boligområder har ofte en udfordrende start på livet. En ny undersøgelse udarbejdet for Landsbyggefonden viser, at hvert fjerde barn mellem 0 og 6 år i udsatte boligområder lever i økonomisk fattigdom. På landsplan er det hvert 12. barn, der vokser op i økonomisk fattigdom.

I alt er der tale om, at 6.000 børn i de udsatte områder oplever økonomisk fattigdom. Økonomisk fattigdom er i denne undersøgelse defineret som en disponibel indkomst, der ligger under 50 procent af medianindkomsten.

Udover fattigdom oplever børnene ofte en hverdag fyldt med tunge sociale problemer som misbrug, psykisk sygdom og kriminalitet. Det gælder især børn fra etnisk danske familier. Hver femte af de danske småbørn har fædre, der har fået en dom for kriminalitet – det samme gælder kun for hvert tiende barn med ikke-vestlig baggrund. Og seks procent af de danske småbørn har fædre, der inden for de seneste fem år har været i stofmisbrugsbehandling. Det samme gælder kun for to procent af de ikke-vestlige småbørn.

Den økonomiske situation er værst for småbørn i familier med ikke-vestlig baggrund. Her er det hvert tredje barn, der vokser op i økonomisk fattigdom, uanset om de bor i et udsat boligområde eller ej.

LÆS OGSÅ Firedobling af antallet af underretninger om overgreb tolkes positivt

– De ikke-vestlige forældre har ofte lav uddannelse og står uden for arbejdsmarkedet. Desuden lever mange af dem på integrationsydelse. Det er nogle af forklaringerne på, hvorfor så mange af dem lever i fattigdom, siger chefanalytiker i VIVE Gunvor Christensen, der er en af hovedforfatterne på rapporten.

Tallene fremgår af en ny rapport, som VIVE, Rambøll og Naboskaber har udarbejdet for Landsbyggefonden. Rapporten kortlægger de små børns familiebaggrund og evaluerer en række boligsociale indsatser, som fik penge fra Landsbyggefondens 2011-14-midler.ruh@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mange børn i udsatte boligområder vokser op i fattigdom Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger