Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.12.2018 kl. 10.30

Kæmpe datalæk efter indbrud på rådhus

20.000 borgeres personlige oplysninger lå frit tilgængelige på en af fire bærbare computere, som blev stjålet fra kommune.
tekst Rudi Holm

Fire bærbare computere er blevet stjålet fra et kontor på rådhuset i Gladsaxe. På en af computerne lå et regneark med fortrolige oplysninger og cpr-numre på cirka 20.000 borgere. Gladsaxe Kommune har meldt tyveriet til politiet og hændelsen til Datatilsynet. Derudover er de berørte borgere blevet orienteret om, hvad der er sket, og hvad de skal være opmærksomme på.

Ifølge Gladsaxe Kommune skete der en overtrædelse af datasikkerhedsreglerne og kommunens interne retningslinjer for håndtering af fortrolige oplysninger, da en medarbejder lagde de fortrolige oplysninger ind på en bærbar computer. Regnearket på computeren skulle bruges til en rutinemæssig, halvårlig kontrol af den økonomiske afregning mellem Gladsaxe og andre kommuner. Oplysningerne bestod blandt andet af personlige baggrundsoplysninger som eksempelvis personnummer, navn og adresse samt information om ydelser.

– Der er tale om et uheldigt sammentræf af et tyveri og en fejl begået af en enkelt medarbejder. Og jeg er rigtig ærgerlig over, at det her kunne ske. Det er vanskeligt at gardere sig helt mod tyveri og menneskelige fejl. Men vi har de seneste måneder gjort en massiv indsats for at oplyse vores ledere og medarbejdere om, hvordan de håndterer fortrolige oplysninger på en sikker måde ifølge de nye datasikkerhedsregler. Og så sker det her alligevel. Det er ikke godt nok, siger Gladsaxes kommunaldirektør, Bo Rasmussen.

Han lover, at kommunen nu vil stramme op på både den digitale og fysiske sikkerhed.

LÆS OGSÅ Gladsaxe og Hørsholm får de første GDPR-bøder

– Vi vil se på, hvordan vi kan gøre endnu mere for at sikre vores fortrolige oplysninger og vores rådhus. Og så håber vi, at der er tale om et brugstyveri, hvor harddisken er blevet slettet umiddelbart efter tyveriet med henblik på videresalg af computeren. Når vi ser på omstændighederne omkring tyveriet, er det efter alt at dømme det mest sandsynlige, siger Bo Rasmussen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kæmpe datalæk efter indbrud på rådhus Felter med * skal udfyldes
 
Af: Henrik Hartmann
Den 14.12.2018 kl. 15:56

Lettere forurologet.

svar på: Kæmpe datalæk efter indbrud på rådhus

Som en af de borgere der er blevet berørt, er jeg dels noget nervøs, dels også ret irriteret. Det sidste skyldes det brev kommunen har sendt mig. Man prøver at berolige mig med at mit (evt) stjålne CPR-nummer ikke kan bruges til noget videre; men prøv at Google "misbrug af CPR-nummer", så kommer der ret meget grimt frem. En anden ting er henvisningen til borger.dk/internet-og-sikkerhed. Her kan man læse en masse om hvad man selv kan gøre for at sikre sig, det skal fedt hjælpe i denne situation. Og så blev jeg en anelse bitter da jeg nåede til det gode råd at man kunne kontakte en advokat. Det er at privatisere kommunens fejltagelser efter min mening.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger