Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.12.2018 kl. 14.30

Bisiddere nødvendige i mødet med det offentlige

Socialt udsatte får ifølge en ny undersøgelse en bedre behandling i det offentlige, når de har en bisidder med til møderne.
tekst Rudi Holm

En ny undersøgelse fra Rådet for Socialt Udsatte tyder på, at socialt udsatte borgere kan have gavn af at have en bisidder med i mødet med det offentlige. I undersøgelsen fortæller socialt udsatte og bisiddere nemlig, at sagsbehandlere taler pænere, at der pludselig kommer skub i en sag, eller at pengene pludselig går ind på kontoen, når en bisidder træder til og hjælper.

– Det er trist, at det er nødvendigt med en bisidder for at blive talt pænt til og få den hjælp, man har brug for og ret til. For myndighederne skal sørge for, at deres sagsbehandlere behandler alle borgere respektfuldt og efter loven. Men stor respekt for de mange organisationer med videre, der tilbyder bisidderhjælp til socialt udsatte borgere. De gør tilsyneladende en stor forskel, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte. 

Det følger af god forvaltningsskik, at offentlige myndigheder bør optræde venligt og hensynsfuldt på en måde, der styrker tilliden til den offentlige forvaltning. Derudover findes der en række retssikkerhedsgarantier i lovgivningen, blandt andet at en kommune skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt og vejlede bredt om alle muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning.

Men ifølge Rådet for Socialt Udsatte ser det ikke altid sådan ud i virkeligheden. Rådets brugerundersøgelser viser, at mødet med det offentlige betragtes som problematisk, og at det er svært at få bevilget den rette hjælp.

LÆS OGSÅ Efter instruksen

– Det bedste ville være, hvis offentlige instanser på egen hånd kunne føre saglige, venlige og hensynsfulde samtaler med borgerne, og at man som en selvfølge kunne være sikker på, at man får tilbudt den hjælp og de ydelser, som man har brug for og ret til. Så ville for eksempel bisidder- og andre ordninger, der hjælper socialt udsatte i mødet med systemet, være knap så nødvendige, understreger Jann Sjursen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bisiddere nødvendige i mødet med det offentlige Felter med * skal udfyldes
 
Af: Anders Hansen
Den 11.02.2019 kl. 18:32

Om bisiddere

svar på: Bisiddere nødvendige i mødet med det offentlige

Dette kan jeg personligt bevidne. Jeg har haft konflikter med kommunen i årevis. Jeg har oplevet faktisk forskelsbehandling i mange år. Dette i en grad så al interaktion med kommunen (eller staten i det hele taget) fremover bliver optaget. Jeg er reelt flygtning fra den danske stat overgreb, og er dermed af samme grund også asylansøger. Vi kan alle sammen godt høre nogen påstå, hvordan det BØR være, eller som artiklen beskriver; "Det bedste ville være....." Vi kan også alle sammen selv læse op på, hvad loven tilskriver og hvilken retssikkerhed borgerne BØR opleve. Men, det har intet med virkeligheden at gøre. Hvis man som jeg er såkaldt "socialt udsat" eller "resursesvag", så må man møde verden og dens udfordringer som de er, og ikke sådan som man ønsker, at det skulle være. Der ingen tvivl om denne situation kun tilspidses yderligere fremover, desværre.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger