Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.12.2018 kl. 12.05

Kommune skal betale stor godtgørelse: Fyrede handicappet i fleksjob

En kommune skal betale 310.000 kroner i godtgørelse, fordi de fyrede en handicappet fleksjobber.

310.000 kroner svarende til ni måneders løn koster det en unavngivet kommune at have fyret en handicappet kvinde, der i en årrække havde arbejdet i fleksjob i kommunen. Det har Ligebehandlingsnævnet slået fast.

Kvinden havde siden 1. juni 2005 arbejdet i fleksjob 15 timer om ugen som socialpædagog inden for forskellige pædagogiske områder, blandt andet som hjemmevejleder og inden for psykiatrien. Hendes arbejdsopgaver skulle udvælges under hensyn til, at hun havde behov for at undgå tunge løft.

Den 1. januar 2013 flyttede kommunen kvinden til et nyt job, og i november 2017 blev hun udpeget som ressourceperson for en person i kørestol. I forbindelse med de nye opgaver skrev kommunen i en mail til kvinden, at de var ved at undersøge, om de kunne tilrettelægge arbejdet, der blandt andet indebar at følge kørestolsbrugeren til et aktivitetscenter, således, at kvinden kunne undgå tunge løft.

Arbejdsopgaverne indebar dog, at kvinden skulle skubbe kørestolsbrugeren rundt, og der var meget tid, hvor hun skulle sidde i en stol, for eksempel når hun skulle hjælpe kørestolsbrugeren med at spise.

LÆS OGSÅ Trækker sig: Formand for aktivister på kontanthjælp siger stop

Sygemeldt og siden fyret

Halvanden måned inde i det nye job måtte kvinden sygemelde sig med ryggener. Hendes sygefravær betød, at hendes arbejdsgiver - den unavngivne kommune - indkaldte hende til en fraværssamtale og kort tid efter konstaterede, at hun ikke kunne passe sit job som ressourceperson, og at de ikke havde brug for hende andre steder i organisationen. Derfor afskedigede kommunen hende fra det job, de selv havde flyttet hende til.

Men den går ikke, siger Ligebehandlingsnævnet, som kvinden klagede til den 9. maj 2018. Kommunen havde ikke forsøgt at undersøge, om de kunne tilpasse arbejdsopgaverne, så kvinden kunne passe sit job på trods af rygproblemerne.

Kommunen havde heller ikke godtgjort, at kvinden ikke var kvalificeret til at passe sit arbejde.

Kvinden mente samtidig, at kommunen havde flyttet hende til en mere fysisk krævende stilling med fuldt overlæg, og at hun havde været udsat for forskelsbehandling på grund af sit handicap.

LÆS OGSÅ Kommunerne vil genstarte coronaramt beskæftigelsesindsats

Du kan læse hele afgørelsen her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommune skal betale stor godtgørelse: Fyrede handicappet i fleksjob Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger