Foto: screendump / VIVE
Foto: screendump / VIVE
07.12.2018 kl. 11.00

Nye tal: Her bor Danmarks udsatte børn og unge

Sydsjælland, Vestsjælland og den københavnske vestegn har den største andel af udsatte børn og unge, viser ny rapport fra VIVE. Samtidig stiger antallet af udsatte børn og unge ifølge Danmarks Statistik

Der er stor forskel på, hvor stor en andel af kommunernes børn og unge, der er udsatte. Det viser en ny rapport fra forskningscenteret VIVE.

Rapporten

Blandt undersøgelsens andre resultater er:

  • At børn og unge i dag er markant mere sammen online, end de er i den virkelige verden.
  • At trivslen i skolen daler.
  • At flere skilsmissebørn har fået deleordninger.
  • At flere unge oplever psykisk mistrivsel.
  • At unge drikker mindre og er ældre, når de har sex første gang.
  • At de større børn og unge får for lidt søvn.
  • At 40 procent børn og unge med indvandrerbaggrund lever i familier, hvor ingen voksne har arbejde. Det samme gælder 8 procent af etnisk danske børn.

Rapporten er finansieret af VELUX FONDEN og Bikubenfonden og er den tredje i en række. To tidligere rapporter udkom i 2010 og 2014.

Du kan finde rapporten her.

Forskerne fra VIVE har undersøgt danske børn og unges velfærd og trivsel over en otte-årig periode. Og det er trist læsning for kommunerne i den sydlige del af Danmark, Vestsjælland og Københavns vestegn.

De mest udsatte kommuner ligger nemlig i de tre områder, viser rapporten.

– Vi ser en tydelig geografisk polarisering af socialt udsatte familier på Sjælland. Her er de koncentreret i Vestsjælland, Sydsjælland og forstadskommunerne vest for København. Omvendt ser vi meget få udsatte familier i de øvrige områder omkring København og i Midtjylland, siger seniorforsker Mai Heide Ottosen, der står bag rapporten.

LÆS OGSÅ Firedobling af antallet af underretninger om overgreb tolkes positivt

Artiklen fortsætter under danmarkskortet, hvor kommunerne er inddelt efter en skala fra 0 til 16, hvor 0 er mindst og 16 er mest socialt udsat. Indekset er baseret på fire parametre, som er forældres indkomst, tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelse, og om barnet vokser op med en enlig forsørger.

 

Rapporten, der hedder Børn og unge i Danmark 2018, er blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 7.697 børn og unge. De er blevet spurgt til materiel velfærd, helbred, selvvurderet trivsel, sociale relationer og fritidsliv. På baggrund af det har forskerne undersøgt udviklingen i de sidste otte år.

Det viser ifølge seniorforsker Mai Heide Ottosen, at børnefamilier med få ressourcer har fået det værre.

LÆS OGSÅ Flere fattige i opgangstid

– Vi ser en række tegn på, at de børnefamilier, der har det svært og har få ressourcer, er mere belastede i dag, end de var for otte år siden. Og vores undersøgelse tyder på, at det ikke kun påvirker børnenes materielle vilkår, men også deres mulighed for eksempelvis at gå til sport eller andre fritidsaktiviteter, siger Mai Heide Ottosen.

Flere udsatte børn

Forleden kunne Danmarks Statistik konstatere, at antallet af udsatte børn og unge er steget fra 2016 til 2017. Det kommer Danmarks Statistik frem til ved at kigge på, hvor mange forskellige børn, der har modtaget en form for social støtteforanstaltning fra deres kommune. Det har 53.066 børn i 2017. I 2016 var tallet 51.542.

 

Dermed er andelen af de danske børn og unge, der er registreret som udsatte også steget i hele perioden fra 2014 til 2017.

LÆS OGSÅ Aftale landet: Sådan bliver socialområdets satspuljemilliard fordelt

 

Antallet af sociale foranstaltninger er også steget i de fire år, som Danmarks Statistik indtil videre har tal på. Tallene dækker over, at kommunerne iværksætter flere sociale foranstaltninger, samtidig med at antallet af anbringelser er faldende i perioden.

 

Den udvikling glæder børne- og socialminister Mai Mercado (K).

– Udviklingen tyder på, at kommunerne har fokus på at sætte tidligt ind med en forebyggende indsats, så flere børn, unge og deres forældre får den hjælp, de har brug for, inden problemerne vokser sig for store. Det kan være med til at sikre, at færre anbringelser bliver nødvendige, og vi ved, at det er godt for børn og unge at blive i vante, trygge omgivelser. Samtidig er det klart, at kommunerne skal gribe ind og anbringe børn eller unge, når det er nødvendigt for at sikre børnene og de unges udvikling og trivsel, siger Mai Mercado. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nye tal: Her bor Danmarks udsatte børn og unge Felter med * skal udfyldes
 
Af: amanda
danmarks børn
Den 28.12.2018 kl. 12:57

fup tal og mørketal

svar på: Nye tal: Her bor Danmarks udsatte børn og unge

alle der følger med på børneområdet ved at danmarks største industri er ..... Børn - aldrig er så mange børn blevet stjålet ja jeg siger stjålet for det er hvad der reelt sker . vi har en massiv gruppe ignorante sagsbehandlere ofte ikke udannet der sidder som forfattere for at lave anklager - vi ved at kontakten mellem statsforvaltningen og ankestyrelsen er der hvor man aftaler hvad der skal ske - dvs kommunerne er almægtige- vi ved også at domstolene får en bestilling på hvordan sagerne skal falde ud og brokker forældrene sig for meget smider man KL på ... en stor pengemaskine der ALDRIG tilgodeser børns tarv - det handler om statsrefusioner og NEW WORLD ORDER agendaen - og i er alle gennemskuet - godt i alle har politiet til at beskytte jer i jeres kriminelle handlinger - i vil alle blive ramt - og vi er rigtig mange der venter på det

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger