Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
01.01.0001

Folketinget vedtager social investeringsfond

Et flertal i Folketinget har netop vedtaget forslaget fra satspuljeaftalen om at etablere en statslig investeringsfond, som skal medvirke til at modne markedet for sociale investeringer.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten har i dag torsdag vedtaget forslaget om at etablere en statslig investeringsfond, der skal arbejde med sociale investeringer og dermed modne markedet, så private penge kan investeres i sociale indsatser.

– Jeg er rigtigt glad for, at der er stor opbakning til Den Sociale Investeringsfond, som nu kan blive til virkelighed. For selv om vi i dag bruger mange penge på offentlige indsatser, har de desværre ikke altid den ønskede effekt. Alene på socialområdet bruges der årligt omkring 45 milliarder kroner, men alligevel kan vi konstatere, at vi ikke altid er gode nok til at hjælpe de mennesker, der har brug for en støttende hånd i ryggen. Jeg håber, at Den Sociale Investeringsfond bliver et godt eksempel på, at både det offentlige, civilsamfundet og den private sektor og ikke mindst borgerne kan få en gevinst ud af, at vi samarbejder om at udvikle vores velfærd, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Pengene i Den Sociale Investeringsfond kan søges af kommuner, der indgår partnerskaber med for eksempel almennyttige fonde og pensionsselskaber, der gerne vil investere i nye indsatser på store velfærdsområder.

Det skal være med til at udbrede metoden med sociale investeringer, hvor en indsats finansieres af andre end det offentlige. Investoren kan som betaling for sin investering modtage et afkast, hvis indsatsen virker, og det offentlige dermed sparer penge, ved at udgifterne til for eksempel overførselsindkomster eller andre indsatser falder.

LÆS OGSÅ Sociale investeringer vinder frem i kommunerne
FOR ABONNENTER

– Vi skal være bedre til at sætte tidligt og mere forebyggende ind på de store velfærdsområder. Derfor skal vi også være parate til at gå nye veje, og jeg tror på, at nye partnerskaber mellem den offentlige, privat og frivillige sektor er en af vejene hertil, siger Sophie Løhde.

Nej tak til private penge

Forslaget om Den Sociale Investeringsfond har mødt bred kritik, siden forslaget blev stillet første gang i 2017 i forbindelse med satspuljeforhandlingerne. Stenen i skoen er, at aftalepartierne lægger op til, at private penge kan finansiere indsatser og høste de økonomiske frugter af arbejdet. Kort sagt: Private kan tjene penge på velfærdsindsatser.

Blandt andet har fagforbundet Socialpædagogerne advaret mod, at private investorer kan betyde en glidning i det politiske ansvar for de sociale indsatser, så det bliver de private penge, der bestemmer, hvordan indsatserne prioriteres.

Ligeledes har Dansk Socialrådgiverforening argumenteret for, at man skal sikre, at det ikke bliver de nemmeste grupper, der bliver målet for private investeringer i sociale indsatser, og dermed høster de nemmeste afkast. jki@kl.dk 

LÆS OGSÅ SØM-model til udsatte børn og unge klar

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folketinget vedtager social investeringsfond Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger