Ledige flygtninge skal også have lov til at holde ferie, mener Enhedslisten i Aarhus. Foto: Colourbox
Ledige flygtninge skal også have lov til at holde ferie, mener Enhedslisten i Aarhus. Foto: Colourbox
06.12.2018 kl. 16.55

Enhedslisten vil lade arbejdsløse flygtninge holde ferie

Flygtninge, der modtager integrationsydelse, skal også have lov til at holde ferie. Det mener Enhedslisten i Aarhus, der stiller forslag om at give dem fire ugers ferie om året.

Det er ikke rimeligt, at flygtninge året rundt skal gå til danskundervisning, være i aktivering eller gå til møder i kommunen uden at få mulighed for at holde ferie. Det mener Enhedslisten i Aarhus Kommune.

Derfor foreslår partiet, at Aarhus Byråd beslutter at fritage flygtninge på integrationsydelse for aktiveringspligten i fire uger om året.

– Det er så afgjort ikke rimeligt, at forældre, fordi de er flygtninge, ikke har mulighed for at holde ferie sammen med deres børn. Og det er altså heller ikke rimeligt at nægte børn at have ferie sammen med deres forældre, skriver partiet i forslaget, der er stillet af Enhedslistens Keld Hvalsø.

De fire ugers ferie skal fordeles på to tidspunkter om året, så flygtningene får mulighed for to ugers sommerferie og to ugers juleferie.

LÆS OGSÅ Regeringen forlænger uddannelse til flygtninge

Enhedslistens forslag vil ligestille personer på integrationsydelse med personer på kontanthjælp, som har ret til fire ugers ferie om året, når de har været på kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder.

Vil styrke forældreskabet

Siden sommeren 2016 har det ikke været muligt for flygtninge at holde ferie, så længe de modtager integrationsydelse. Hvis de ikke er i arbejde og ikke har været i landet i syv af de sidste otte år, skal de nemlig året rundt gå til danskundervisning, være i aktivering eller besøge rådhuset for at holde møder med kommunens sagsbehandlere.

Men det er altså urimeligt, mener Enhedslisten. Partiet peger på, at det vil have positive effekter at lade flygtninge holde ferie fra de lovpligtige indsatser.

– Det vil være meget gavnligt, at forældreskabet styrkes i disse familier. Det er godt for børnene at have mulighed for at holde ferie sammen med deres forældre og dermed opleve dem på en anden måde end i hverdagen. Det er på mange niveauer meget givtigt, og det er i øvrigt en god dansk tradition og værdi, at familierne holder ferie sammen, lyder det i forslaget.

LÆS OGSÅ Lær arbejdsplads-dansk i hotelbranchen
FOR ABONNENTER

Partiet mener desuden, at det vil spare penge at vedtage forslaget. Godt nok skal der ændres på de kontrakter, der er indgået med sprogcentret, som altså kan holde lukket i de to uger om sommeren og i julen, men alle indsatser og kontrol med flygtningene kan blive sat på pause og vil dermed koste færre penge, lyder Enhedslistens bedste bud på et overslag over de økonomiske konsekvenser.

Hvis flygtningene er i arbejde og altså ikke på integrationsydelse, kan de holde ferie fra deres arbejde på lige fod med andre.

Forslaget er på dagsordenen til byrådets næste møde. Det finder sted på onsdag i næste uge. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Enhedslisten vil lade arbejdsløse flygtninge holde ferie Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger