Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.12.2018 kl. 09.26

Sjællandsk beredskab smuldrer

Splittelse i Østsjællands Beredskab. Greve og Køge har besluttet at forlade det fælles beredskab og flere kommuner følger formentlig efter. De mange udbrud fra de fælleskommunale beredskaber vækker opsigt på Christiansorg.
tekst Rudi Holm

Østsjællands Beredskab er muligvis på vej mod opløsning, efter at en række kommuner i den seneste tid har trukket sig ud af beredskabssamarbejdet. Senest har Greve Kommunes økonomiudvalg i enighed besluttet at forlade det fælles beredskab for at danne et nyt sammen med Høje-Taastrup samt formentlig også Ishøj og Vallensbæk Kommuner.

– Beredskabsmæssigt ligner Greve og Høje-Taastrup hinanden meget i kultur og organisering. Blandt andet har vi begge steder en tradition for, at det er Falck, som har kontrakten på driften. Denne fælles kultur betyder meget for beslutningen, siger Greves borgmester Pernille Beckmann (V) til sn.dk.

Greves borgmester er i øvrigt formand for den fælles beredskabskommission i Østsjællands Beredskab, der i dag består af de otte kommuner Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Greve, Solrød, Køge, Stevns og Roskilde.

Køge meldte som den første kommune ud, at man forlader det fælles beredskab, og det har fået de øvrige kommuner til at overveje situationen.

LÆS OGSÅ Flere kommunale anlægskroner går til veje

Om beslutningen i Greve siger Pernille Beckmann:

– Der var enighed om, at den bedste løsning for beredskabet i Greve Kommune er at gå sammen med Høje-Taastrup. Vi har lagt vægt på, at vi ikke vil gå på kompromis med serviceniveauet over for borgere og virksomheder.

Ifølge Dagbladet Roskilde overvejer Roskilde at vende tilbage til et selvstændigt beredskab.

Tidligere har kommuner som Helsingør, Slagelse og Sønderborg valgt at stå udenfor de fælleskommunale beredskaber. Dermed er der efterhånden langt flere end de maksimalt 20 beredskaber, som regeringen og KL i sin tid indgik aftale om. Det vækker opsigt på Christiansborg og får Dansk Folkeparti til at rasle med sablen.

LÆS OGSÅ Hvilken borgmester har gjort mest for arkitekturen?

– Såfremt kommunerne ikke selv lykkes med at organisere sig i nye og mere bæredygtige fællesskaber, bør regeringen søge tilslutning til at fastsætte nærmere kriterier, som kan sikre stordriftsfordele og udnyttelse af synergieffekterne. Alternativt bør regeringen overveje organisationen og strukturen af de kommunale beredskabsfællesskaber, herunder en mulig statsliggørelse, hvilket samtidig er beklageligt, idet kommunerne i givet fald ikke vil få indflydelse på den videre og fremtidige udvikling på området, siger Susaanne Eilersen, kommunal- og beredskabsordfører for Dansk Folkeparti til beredskabsinfo.dk. ruh@kl.dk 

Emneord
Beredskab, Teknik

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sjællandsk beredskab smuldrer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger