Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.12.2018 kl. 11.03

Kommunerne knuselsker frivillige: Kærligheden er ikke helt gengældt

Kommuner er vilde med frivillige. De frivillige er mere lunkne over for kommunen. Det viser et nyt forskningsprojekt.

Det er nærmest en historie om ulykkelig forelskelse, man kan læse i en ny forskningsrapport om kommunernes forhold til frivillige. Kommunerne er dybt forelskede i den frivillige sektor og vil gerne samarbejde. Men de frivillige gengælder ikke umiddelbart kærligheden. De ser mere på samarbejdet som en noget-for-noget-relation, der giver dem adgang til fordele.

Det kan man læse i en række små rapporter, der er udgivet af SDU på baggrund af forskningsprojektet "Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor".

– I kommunerne er der på alle niveauer en positiv holdning til samarbejde med frivillige. Dagsordenen om at samarbejde står meget stærkt. Foreningerne har også et positivt blik på samarbejde, men de er mere lunkne, siger professor Bjarne Ipsen fra Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitet, der står bag forskningsprojektet.

Kommuner vilde med frivillige

Centeret har undersøgt forholdet mellem den frivillige og den kommunale sektor i frem kommuner på tværs af landet. Og resultatet tegner et billede af et forhold præget af kærlighed og lyst til en dybere relation på den ene side og noget, der ligner et fornuftsægteskab, på den anden side.

LÆS OGSÅ De store byer mangler valgtilforordnede: Det er mere presset end normalt

Et ældre studie fra 2010 viste, at omtrent en tredjedel af kommunalpolitikerne mener, at det er en af den frivillige sektors opgaver at løse kommunale opgaver. Det er blot ti procent af foreningerne enige i. 40 procent af dem siger endda, at det slet ikke er deres opgave.

To tredjedele af de kommunale institutioner har samarbejde med foreningsliv og frivillige i kommunerne. Det er oftest på plejecentre og i kulturinstitutioner som biblioteker, idrætsanlæg og musikskoler, at samarbejdet finder sted. Samtidig har lidt mere end halvdelen af foreningerne samarbejde med en kommunal institution.

Noget for noget

Til gengæld har foreningslivet en meget pragmatisk tilgang til deres samarbejde med kommunen, forklarer Bjarne Ipsen fra SDU.

– Samarbejdet er ikke særlig vigtigt for foreningerne. Det drejer sig om relativt få timer, og det er for de fleste foreninger en lille del af deres virke. Typisk er der måske en person eller to i foreningen, som tager ud på en skole og underviser ind imellem, siger han.

LÆS OGSÅ Børnene skal være med til at lave frikadeller og klippe hæk
FOR ABONNENTER

Foreningerne ser det nærmere som en byttehandel, der giver dem adgang til noget, de selv har brug for, forklarer Bjarne Ipsen.

– For foreninger er der især to årsager til at samarbejde med kommunale institutioner: Man vil spille en rolle i lokalsamfundet, og så er samarbejdet nytteorienteret. Det giver måske betaling til foreningen, adgang til faciliteter, mulighed for flere medlemmer eller måske kan samarbejdet få foreningen til at stå sig bedre hos kommunen, siger professoren.

Du kan læse rapporten om kommunernes relation til de frivillige og den omvendte rapport med de frivilliges relation til kommunerne. Endelig har SDU samlet alle forskningsprojektets rapporter. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne knuselsker frivillige: Kærligheden er ikke helt gengældt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger