Alle kommuner skal indsamle sorteret plast. Foto: Colourbox
Alle kommuner skal indsamle sorteret plast. Foto: Colourbox
04.12.2018 kl. 08.52

Minister: Kommuner skal ensrette indsamling af plast

For lidt plast genanvendes, blandt andet fordi kommunerne indsamler plast til genanvendelse forskelligt. Det skal der rettes op på, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Blot en tredjedel af plast og plastemballage bliver genbrugt. Det skyldes blandt andet, at kommunerne indsamler plast på forskellige måder, som besværer genanvendelsen. Derfor vil regeringen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i spidsen som en del af sin plastikhandlingsplan have kommunerne til at ensrette indsamling.

Danskerne forbruger 500.000 ton plastik om året. 340.000 ton af den mængde bliver til affald. Resten genanvendes.

– Hvis vi skal kunne genanvende mere plastik, skal vi sortere og indsamle vores affald ens. I dag står indsamlerne tilbage med en stor uens masse af plastikaffald, som er svær at genanvende. Hvis vi vil have højere kvalitet i genanvendelsen, kræver det bedre sortering og indsamling. Det vil gøre det meget lettere og mere økonomisk attraktivt at få plastikaffald genanvendt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Selvom danskerne i alt genanvender godt en tredjedel af den samlede mængde plastaffald, så er det især de privates plastikposer og tomatbakker, der bliver genanvendt sjældent. Blot 17 procent af det private plastaffald bliver genanvendt, estimerer plastbranchen ifølge Miljø- og fødevareministeriet.

Plastikemballage udgør over 40 procent af den samlede mængde plastik, som private og virksomheder bruger. 36 procent af emballagen bliver genbrugt.

Det relativt lave niveau skyldes blandt andet, at de private afleverer en blandet bunke plast, når de har sorteret. Og det besværliggør genanvendelsen, som kræver, at plasten bliver sorteret efter type. Det går nemlig ikke, at borgerne i den ene kommune smider deres tynde, bløde, gule plastikposer sammen med deres hårde, sorte plastikskåle, mens borgerne i en anden kommune blander plasten på en helt anden måde.

LÆS OGSÅ Skraldebiler i Esbjerg kører nu på biogas

Danmark er gennem det nyligt reviderede emballagedirektiv forpligtet til at efterleve mål for genanvendelse af plastikemballage på 50 procent i 2025 og 55 procent i 2030.

Løsningen på det problem er for det første at forpligte alle landets kommuner til at indsamle plast hos deres borgere, hvilket ikke er tilfældet i dag. For det andet skal borgernes hjemmesortering også ensrettes, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– Vi skal gøre det let for borgerne at sortere affaldet, så det nemt og enkelt kan genanvendes. Jeg tror, at alle i branchen er enige om, at der er brug for fælles retning, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Regeringens plaststrategi bliver efter planen offentliggjort i morgen onsdag. Ud over ensretningen af plastindsamlingen i kommuner har Jakob Ellemann-Jensen også præsenteret et forslag om at forbyde tynde plastposer og tvinge butikker til at tage penge for deres plastikposer. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner skal ensrette indsamling af plast Felter med * skal udfyldes
 
Af: Mette Jakobsen
Borger, der gerne vil sortere i rimeligt omfang
Den 12.03.2019 kl. 09:59

Genbrug af plastik

svar på: Kommuner skal ensrette indsamling af plast

Jamen så kom da i gang.
Som almindelig borger, der gerne vil medvirke til øget genbrug af plast, undrer det mig, at kommunerne ikke for længst har ensrettet deres retningslinjer for sortering. Lav nogle retningslinjer, som er enkle at følge for den enkelte borger og deres børn. Ok ikke mindst. Måske kan kommunerne og miljøstyrelsen også samarbejde med supermarkedskæderne om at begrænse mængden af plastik i embalage. Ofet er forskellige plasttyper svejset sammen, så de ikke kan skilles ad. Det irriterer mig, at der ikke i højere grad for sortering hos de virksomheder, der emballerer varerne.
Venlig hilsen Mette Jakobsen.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger