AGF's stadion Ceres Park skal have en afløser. Det kan bygges, uden at det koster kommunen en krone, viser analyse. Foto Colourbox
AGF's stadion Ceres Park skal have en afløser. Det kan bygges, uden at det koster kommunen en krone, viser analyse. Foto Colourbox
04.12.2018 kl. 14.58

Analyse: Nyt stadion behøver ikke koste kommunen en krone

Et nyt stadion til fodboldklubben AGF i Aarhus kan bygges, uden at det koster kommunen en krone. Det viser ny konsulentrapport. Der er dog bump på vejen.

Fodboldglade århusianere har i årevis skreget efter en ny hjemmebane til de lokale helte fra AGF. Nu er drømmen kommet et skridt nærmere.

Den lokalpolitiske styregruppe, som står for arbejdet med et nyt stadion, har netop i dag tirsdag præsenteret en ny analyse, der kigger på fire scenarier for et nyt stadion. Og hvis lokalpolitikerne i Aarhus lægger brikkerne på en bestemt måde, så kan det nye stadion blive bygget, uden at det koster kommunen en krone.

Rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) svælger i fodboldanalogier i en pressemeddelelse om den nye analyse.

– Et nyt stadion og sportscampus har aldrig været tættere på. Vi har med analysen spillet en god første halvleg, og nu skal vi sammen med resten af byen have spillet bolden i mål til den endelige succes. Vi har fået en analyse, der viser mulighed for, at vi kan etablere en moderne sportscampus sammen med en byudvikling af hele området uden at belaste kommunekassen. Jeg ser frem til at fortsætte arbejdet for en sportscampus med et nyt fodboldstadion og håber, at flere vil byde ind i den kommende proces, så vi kan finde en samlet løsning der styrker sporten og udvikler hele bydelen, siger Rabih Azad-Ahmad, der er formand for den politiske styregruppe.

LÆS OGSÅ Hemmelige møder med statsministeren: Sådan blev aftalen om Lynetteholmen til
FOR ABONNENTER

Selve stadionet kommer til at koste enten 300 eller 400 millioner kroner, alt afhængigt af om AGF skal spille på et Superliga-godkendt stadion med plads til 15.000 tilskuere, eller om de skal have glæde af den helt store pakke med et UEFA-godkendt stadion. Det vil have plads til 20.000 tilskuere og leve op til en lang række krav, som den europæiske fodboldorganisation UEFA stiller til klubber, der vil spille i de europæiske turneringer.

Det tre-cifrede millionbeløb skal finansieres ved salg af byggeretter til boliger i området omkring stadion. Den billigste løsning for kommunen er et stadion med plads til 15.000 tilskuere, men den kræver også, at hestevæddeløbsbanen Jydsk Væddeløbsbane, der i øjeblikket ligger i stadionområdet, bliver flyttet, så der er plads til flere boliger, og der dermed kommer flere indtægter fra salg af byggeretter.

Byrådet skal tage stilling til, hvilken løsning Aarhus skal vælge, men ifølge rådmand Bünyamin Simsek bør Aarhus Kommune ikke selv spytte penge i projektet.

– Det er vigtigt, at vi med rapporten i hånden kan sige, at vi kan skabe en række nye sportsfaciliteter og få et rigtigt fodboldstadion, uden at vi skal trække penge op af kommunekassen. Det er måske ikke alles drømme, som kan blive til virkelighed med scenariet. Der kan være ønske om et større fodboldstadion, der kan være ønske om bedre faciliteter til VIP eller en anden form for byudvikling på den nuværende Væddeløbsbane. Vi vil gerne i den politiske styregruppe arbejde for en række forbedringer af de løsninger, som er beskrevet i scenariet, men de penge, som forbedringerne koster, skal komme udefra, siger rådmand Bünyamin Simsek (V), der er medlem af styregruppen.

Aarhus Idrætspark, eller Ceres Park som er sponsornavnet på stadion, er ejet af Aarhus Kommune. Det blev indviet i 1920 og ombygget i 2001. Der er plads til knap 20.000 tilskuere. I årevis har århusianske fodboldfans dog klaget over, at tilskuerne sidder for langt væk fra banen, fordi grønsværen er omkranset af en løbebane. Derfor har PWC også arbejdet ud fra fire scenarier, hvor Aarhus får et fodboldstadion uden løbebane.

Du kan læse hele analysen her. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Analyse: Nyt stadion behøver ikke koste kommunen en krone Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger