Den københavnske vestegn set fra luften. Her bliver der bygget 30.000 nye boliger de næste 12-15 år. (Foto: Colourbox)
Den københavnske vestegn set fra luften. Her bliver der bygget 30.000 nye boliger de næste 12-15 år. (Foto: Colourbox)
03.12.2018 kl. 10.23

Omegnskommuner vil bygge boliger til 70.000 borgere

I et nyt udspil præsenterer 11 kommuner i omegnen af hovedstaden deres bud på fremtidens byudvikling. De har allerede planlagt boligbyggeri til 70.000 mennesker.

Som et bidrag til regeringens hovedstadsstrategi præsenterer 11 vestegnskommuner i dag deres bud på udviklingen i hovedstadsområdet. I udspillet, som de kalder "En stærkere og større hovedstad", kalder de 11 borgmestre omegnskommunerne for nøglen til at løse hovedstadsområdet udfordringer.

– Hovedstadens udfordringer med at skaffe nye boliger kan ikke løses alene inde i København. Det store potentiale i de kommende år er i omegnskommunerne. Når det kommer til arbejdspladser og flere boliger, bliver det nødt til at være mere konkret end en ø, der ligger mere end 50 år ude i fremtiden, siger Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K).

Hovedstadens fire udfordringer

Regeringen har i sit hovedstadsudspil præsenteret fire udfordringer for hovedstadsområdet.

  • Vækst og viden
  • Plads til flere borgere
  • Effektiv og smart mobilitet
  • Et aktivt, attraktivt og grønt hovedstadsområde

Nøglen til hovedstadens problemer består blandt andet i de 30.000 boliger, som er planlagt i omegnskommunerne i de kommende 12 til 15 år. De giver plads til 70.000 mennesker, hvilket er dobbelt så meget, som den planlagte kunstige ø Lynetteholmen efter planen skal huse i 2070.

De 11 borgmestres udspil skal bidrage til, at udviklingen af hovedstaden ikke blot foregår med fokus på området inden for den københavnske kommunegrænse, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S).

LÆS OGSÅ SF vil have biler ud af Aarhus i 2040

– Der har hidtil været en meget unuanceret debat om, hvorvidt det er København eller provinsen, der skal prioriteres med investeringer og arbejdspladser. Regeringens strategi for hovedstaden er en kærkommen lejlighed til at gøre op med det. Hvis vi skal have en stærk og velfungerende hovedstad i fremtiden, må den tænkes større end kun Københavns Kommune, siger Steen Christiansen.

Omegnskommunerne

Der bor i dag 420.000 borgere i de 11 omegnskommuner, og der er 270.000 arbejdspladser.

For de kommende 15 år er der planlagt byudvikling i omegnskommunerne, der giver plads til ca. 70.000 flere indbyggere.

Omegnsborgmestrene benytter også lejligheden til at slå et slag for de trafikale udfordringer, som omegnskommunernes borgere lever med. Tre ud af fire af borgerne pendlerne ind og ud af kommunerne, og med et stigende antal borgere vil trafikken sande til, siger Glostrups borgmester, John Engelhardt (V).

– Det er altafgørende, at der kommer mere sammenhængende trafikløsninger, og at der bliver investeret i udbygning af infrastrukturen – det gælder ikke mindst den offentlige transport i omegnen af København. Der er et stort potentiale for at styrke udviklingen og værdien af væksten for hovedstadsområdet, hvis regeringen satser på de rette strategiske initiativer og investeringer, siger John Engelhardt.

De 11 kommuner og borgmestre bag udspillet er Steen Christiansen (S) fra Albertslund, Jesper Würtzen (S) fra Ballerup, Kent Max Magelund fra Brøndby (S), Trine Græse (S) fra Gladsaxe, John Engelhardt (V) fra Glostrup, Thomas Gyldal Petersen (S) fra Herlev, Helle Adelborg (S) fra Hvidovre, Michael Ziegler (K) fra Høje-Taastrup, Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, Erik Nielsen (S) fra Rødovre og Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk. jki@kl.dk 

LÆS OGSÅ Tre borgmestre træt af halve motorvejsløsninger

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Omegnskommuner vil bygge boliger til 70.000 borgere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger