Læsø, Samsø og Ærø får via finanslovsaftalen for 2019 et særtilskud. Ti millioner kroner om året i to år får hver kommune. Foto: Colourbox
Læsø, Samsø og Ærø får via finanslovsaftalen for 2019 et særtilskud. Ti millioner kroner om året i to år får hver kommune. Foto: Colourbox
03.12.2018 kl. 12.11

Økommuner får millioner på finanslov: Vi er ovenud lykkelige

Tre økommuner får en økonomisk håndsrækning de næste to år. På Læsø, hvor budgetkrisen har kradset, er der stor glæde over støtten.

Læsø, Samsø og Ærø får med finanslovsaftalen hver ti millioner kroner om året i særlig støtte. På Læsø løser det et akut problem, som de ni kommunalbestyrelsesmedlemmer ikke selv har kunnet få has på.

Budgettet for næste år havde nemlig et hul i størrelsesordenen ti millioner kroner, selv efter at særtilskuddet til økommuner og tilskuddet til særlig vanskeligt stillede kommuner var medregnet.

Derfor kastede Læsø tidligere i år håndklædet i ringen og sagde til Økonomi- og indenrigsministeriet, at de ikke kunne levere et bugdet, hvor der var balance mellem indtægter og udgifter. Det kunne i hvert fald ikke lade sig gøre uden at skære så dybt i serviceniveauet, at de ville komme på kant med loven.

Så de ti millioner kroner falder på et knastørt sted, siger Læsøs borgmester, Karsten Nielsen (DF).

LÆS OGSÅ 18 vanskeligt stillede kommuner får nu særtilskud

– Vi synes, at vi har gjort, hvad vi kunne for at lave et budget i balance, men det kunne ikke lade sig gøre. Så vi er naturligvis ovenud lykkelige for, at det endelig er gået op for Christiansborg, at vi har nogle særlige udfordringer, siger Karsten Nielsen.

Pusterum til indsats

Med særtilskuddet er Læsøs umiddelbare problem løst de næste to år. Men grundvilkårene for kommunen er der ikke ændret på. Derfor har Læsø ikke tænkt sig at ligge på den lade side i to år og så forvente mere hjælp til den tid.

– Vi er selvfølgelig med på det hold, der har gjort opmærksomme på, at man bør få lavet en reform af udligningsordningen. Men vi er også godt klar over, at det ikke nødvendigvis kommer til at ske, og at det ikke nødvendigvis løser vores problem. Men nu har vi fået et pusterum, og så skal vi i kommunalbestyrelsen igen i gang med at kigge på, om der er nogle ting, vi kan gøre anderledes for at skabe økonomisk råderum i fremtiden, siger Karsten Nielsen.

Han peger på, at kommunen blandt andet skal bruge pusterummet til at løse rekrutteringsudfordringerne i det private erhvervsliv.

LÆS OGSÅ Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok

– Vi har en udfordring med et meget lavt udskrivningsgrundlag herovre, så vi skal arbejde videre med at sikre arbejdskraft til erhvervslivet, der især i højsæsonen har svært ved at besætte de ledige stillinger. Hvis de stillinger kan blive besat af nogle mennesker, som vil flytte herover, så vil det hjælpe på vores økonomiske udfordringer, siger Karsten Nielsen og afslutter:

– Så vi er rigtig glade for hjælpen i 2019 og 2020, men vi har ikke tænkt os at hvile på laurbærrene. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Økommuner får millioner på finanslov: Vi er ovenud lykkelige Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger