Ellekonebakken i Viborg er endt på ghettolisten, fordi der er 23 ikke-vestlige beboere flere end sidste år. (Foto: Boligselskabet Sct. Jørgen)
Ellekonebakken i Viborg er endt på ghettolisten, fordi der er 23 ikke-vestlige beboere flere end sidste år. (Foto: Boligselskabet Sct. Jørgen)
03.12.2018 kl. 14.21

Ender på ghettolisten på grund af 23 beboere

23 beboere med anden etnisk baggrund end dansk betyder, at Ellekonebakken i Viborg er endt på ghettolisten. Men formentlig er beboerne allerede flyttet igen, siger direktør for boligselskabet.

23 beboere med anden etnisk baggrund end dansk tipper balancen mellem at Ellekonebakken i Viborg er et udsat boligområde og en regulær ghetto. Det irriterer boligselskabets direktør, der dog samtidig gætter på, at de 23 beboere sikkert er flyttet igen. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Ellekonebakken er ejet af Boligselskabet Sct. Jørgen og huser 1.056 beboere fordelt på 536 lejemål. Boligområdet har hidtil stået på listen over udsatte boligområder, men er på årets ghettoliste rykket en tak op i hierarkiet.

Ghettodefinition

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

En såkaldt "hård ghetto", som der er 15 af, er de boligområder, der har været på listen i mindst fem på hinanden følgende år.

Kilde: Transport-, bygnings- og boligministeriet

Andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund er nemlig steget fra 48 til 52 procent. Det vil sige, at hvis der var 23 beboere med ikke-vestlig baggrund færre, så ville andelen ligger under 50 procent.

Boligselskabet har i forvejen mange beboere uden uddannelse og uden for arbejdsmarkedet, og med den øgede andel af ikke-vestlige beboere har Ellekonebakken kvalificeret sig til ghetto-stemplet.

LÆS OGSÅ Aftale på plads: Gellerup skal rive 600 boliger ned

Og det bryder boligselskabets direktør, Hans Erik Lund, sig ikke om.

– Ghetto-prædikatet irriterer mig, fordi det er med til at stigmatisere beboerne og området, og det gør da i hvert fald ikke vores arbejde lettere, men vi fortsætter det, vi har sat i gang – men på et rigtigt og et menneskeligt grundlag, siger Hans Erik Lund til Viborg Stifts Folkeblad.

Han peger desuden på, at tallene for boligområderne er hentet 1. januar 2018. Tallene er altså næsten et år gamle, og han mener derfor, at der allerede er fraflyttet 23 beboere med ikke-vestlig baggrund. Så han regner ikke med at Ellekonebakken figurerer på næste års ghettoliste.

Ghettolisten blev offentliggjort den 1. december. Der optræder i alt 29 boligområder på listen, som Ellekonebakken nu er en del af. 15 af boligområderne er såkaldt hårde ghettoer. Ud over ghettolisten offentliggør Transport-, bygnings- og boligministeriet også en liste over udsatte boligområder. Dem er der 43 af i alt. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Danskerne støtter den blandede by - men vil ikke bo i en ghetto

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ender på ghettolisten på grund af 23 beboere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger