Kalvehave på Møn i Vordingborg Kommune bliver trafikalt knudepunkt for de 100 udviste, kriminelle flygtninge, der i 2021 skal bo på øen Lindholm i Stege Bugt. (Foto: Colourbox)
Kalvehave på Møn i Vordingborg Kommune bliver trafikalt knudepunkt for de 100 udviste, kriminelle flygtninge, der i 2021 skal bo på øen Lindholm i Stege Bugt. (Foto: Colourbox)
03.12.2018 kl. 11.35

Borgmester vægrer sig ved udsigt til at huse udrejsecenter

Vordingborgs borgmester kalder flytningen af udrejsecenter for kriminelle udlændinge for kritisabel. Man flytter bare problemet og utrygheden, mener han.

Regeringen og Dansk Folkeparti har med finanslovsaftalen besluttet, at kriminelle flygtninge, der er blevet udvist, skal bo på øen Lindholm i Stege Bugt. Det huer ikke Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S).

– Jeg synes, det er kritisabelt, at man står med en problemstilling i Jylland, hvor der er en utryghed blandt nogle borgere og den eneste løsning, man har på det, er at flytte problemet til en anden landsdel og flytte utrygheden til nogle ander mennesker. Man er overhovedet ikke inde og adressere de problematikker, der ligger omkring det, siger Mikael Smed til TV2 Øst.

De skal bo på Lindholm

Målgruppen for Udrejsecenter Lindholm er:

  • Udlændinge på tålt ophold
  • Udlændinge, der er udvist som følge af kriminalitet eller af hensyn til statens sikkerhed mv.
  • Fremmedkrigere
  • Afviste asylansøgere, der dømmes for overtrædelse af straffeloven, våbenloven, knivloven og lov om euforiserende stoffer på eller omkring et udrejsecenter.

Kilde: Finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Derfor vil borgmesteren nu have Christiansborg i tale, så han kan forsøge at overbevise dem om, at det er en dårlig idé at indkvartere de kriminelle flygtninge på øen, der er forbundet til Møn med en færge til byen Kalvehave.

Øen Lindholm huser i øjeblikket DTU's forsøgscenter, der arbejder med smitsomme husdyrsygdomme. De skal flytte ud af bygningerne, og forventet 2021 vil 100 kriminelle, udviste flygtninge have meldepligt på øen.

LÆS OGSÅ Vordingborg byråd minus DF klager over asyl-ø: Uhørt spild af skattekroner

Utryghed

I øjeblikket bor de kriminelle, udviste flygtninge på udrejsecentret Kærshovedgård i nærheden af Bording i Ikast-Brande Kommune. Her har der igennem længere tid været rapporteret om øget utryghed blandt de lokale.

Ifløge finanslovsaftalen er det meningen, at poltiiet i højere grad skal være til stede på Kalvehave Havn, hvor udrejsecentrets beboere skal tage færgen for at komme tilbage til øen.

Men på trods af mere politi, så er det ikke kun borgmesteren, der er meget lidt begejstret for at skulle lægge jord til udrejsecentret.

Gruppeformanden for Dansk Folkeparti i Vordingborg, Heino Hahn, ville også helst have været planerne foruden.

LÆS OGSÅ Dødstrusler mod Hans Toft

– Jeg er ked af den beslutning. Det må jeg sige. Men når det ikke kan være anderledes, må vi få det bedste ud af det. De har ikke kunnet holde styr på det ovre i Jylland. Så er spørgsmålet, om det kan blive bedre herovre. Det kan det sandsynligvis, fordi de kommer ud på en ø og derfor ikke bare kan gå, siger Heino Hahn til Ritzau.

Når der er ryddet op efter DTU's forsøgscenter på Lindholm, bliver øen overdraget til Udlændingestyrelsen. Herefter bliver centrets faciliteter etableret. Når centret tages i brug, bliver det Kriminalforsorgen, der står for driften. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester vægrer sig ved udsigt til at huse udrejsecenter Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger