Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
31.08.2018 kl. 09.45

De unge skal ud i virkeligheden

Folkeskolen har brug for en ny slags uddannelsesvejledere, der selv har erfaringer og netværk med fra erhvervslivet. Det er et af elementerne i en ny ambitiøs ungepolitik i Hjørring.
tekst Sidsel Boye

Hjørring Kommune henter nye profiler ind i jobbet som uddannelsesvejledere i folkeskolen for at gøre det lettere for eleverne at vælge ungdomsuddannelse.

– Traditionelt har vejledningen været varetaget af lærere, som har læst til vejledere, og de ved rigtig meget om gymnasiet og handelsskolen, men de har ikke nødvendigvis et stort netværk i erhvervslivet, og derfor vil vi styrke vejledningen på to områder. Vi vil lægge vejledningen ind i und­ervisningen, og vi vil have vejledere med en tungere erhvervsprofil. Det skal være mennesker med indsigt i erhvervslivet og nogen, der har evner som døråbnere, siger formanden for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune,
Thomas Klimek (S).

Sammen med kollegaen i børn-, fritids og undervisningsudvalget er han ved at varme op til en politik med en mere bredspektret indsats for unge op til 29 år, som skal være klar til foråret. Indsatsen skal blandt andet forhindre, at mange unge uddannelsesparate falder tilbage i kontanthjælpssystemet efter at have været på SU.

– Det kan vi ikke tillade os, og det skal vi være klogere på, og derfor skal vi bruge en styrket vejledning, siger Thomas Klimek.

LÆS OGSÅ Varde finder ny vej til at løse udfordringer med SOSU-rekruttering

Hans filosofi i forhold til de unge er, at virkeligheden er altings prøve.

– Vi kan blive ved med at lave nye tiltag – og senest FGU’en – men det hjælper ikke, hvis vi ikke får testet de unges interesser og evner i virkeligheden. Vi har anstrengt os meget for at adskille teori og praksis, og mange unge drukner i teori. Men de blomstrer jo op, når de kommer ud hos en maler eller en tømrer. Der står meget fint i den nye og forkætrede folkeskolereform om den åbne skole. Det er lige vand på min politiske mølle, siger Thomas Klimek.

Inspiration fra Edinburgh

Hjørring Kommune har været afsted til Edinburgh tilbage i april for at hente inspiration til den nye ungeindsats, og umiddelbart er begejstringen over skotternes erfaringer stor, fortæller direktør Leif Johannes Jensen, økonomi- og arbejdsmarked. 

– Vi finder altid inspiration, men det er sjældent, at vi rent fagligt bliver blæst bagover, når vi tager på studietur. Det gjorde vi imidlertid i Edinburgh. De har en nationalstrategi, og Midlothian Kommune, som vi besøgte, arbejder ekstremt fokuseret og ambitiøst. De har investeret 40 ekstra medarbejdere i en ungeafdeling. De hiver folk op af sengene og taler ind gennem brevsprækken. Alle skal være i gang med noget, og når uddannelsesvejlederen samler op om torsdagen, banker socialrådgiveren på om mandagen. Vi kan ikke på samme måde rulle et stort topstyret regime ud, men vi er inspireret af at være meget ambitiøse og sigte efter stjernerne, siger Leif Johannes Jensen.

LÆS OGSÅ Kommuner nedbringer antallet af uønskede graviditeter
FOR ABONNENTER

Erhvervsplaymaker

Et initiativ aktuelt i Hjørring er at styrke den erhvervsplaymaker, som skal få skolen ud til virksomhederne og virksomhederne ind på skolen. Det handler også om at få kontakt til nogle frontløbervirksomheder, der vil se det som et stærkt lokalt brand at engagere sig i de unge. Og så handler det om at få en række uddannelsessteder til at arbejde sammen på tværs af sektorer og taxameterinteresser.

– Udfordringen med de unge er, at en tredjedel flytter herfra, fordi de skal have en længerevarende uddannelse. De flytter i meget begrænset omfang tilbage igen, og derfor er det vigtigt, at vi lykkes med de øvrige to tredjedele. I dag har vi 2.000 16-årige i Vendsyssel. Og ungdomsuddannelserne klager over faldende elevtal, men de skulle bare vide, hvor få der er i de kommende generation­er. De fireårige tæller i dag kun 1.600, siger Leif Johannes Jensen. 

Planen er at investere i alt to millioner kroner på ungeområdet. • sib@kl.dk 

Emneord
Uddannelse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: De unge skal ud i virkeligheden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger