Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.08.2018 kl. 11.56

Reform har ikke fået flere til at vælge erhvervsskolerne

27 procent færre unge er begyndt på erhvervsuddannelserne, siden erhvervsskolereformen trådte i kraft i 2015. Det er stik imod hensigten.

Erhvervsskolereformen skulle få flere til at uddanne sig som murer, tømrer, elektrikere, kokke med videre. Men tre år efter er det mål langt fra indfriet.

Fra 2014 og frem til 2017 er der 27 procent færre elever, der er startet på en erhvervsuddannelse, viser tal fra undervisningsministeriet. Ungdomsårgangene er i denne periode blevet en lille smule mindre, men det kan ikke forklare det markante fald i tilgangen til erhvervsuddannelserne. Det bekymrer eksperter og fagfolk. Det skriver avisen Information.

– De her tal burde være et wake-up call for politikerne om, at det, de har besluttet, ikke fungerer i forhold til de ambitioner, vi har, siger seniorforsker i VIVE Peter Koudahl til avisen.

Han er del af et forskningsprojekt for Undervisningsministeriet om virkninger og implementering af reformen.

LÆS OGSÅ Fægtning og fodbold for SOSU-elever

Regeringen laver udspil

I foråret søgte 0,9 procentpoint flere elever direkte fra grundskolen ind på en erhvervsskole sammenlignet med sidste år, og det har fået undervisningsminister Merte Riisager (LA) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at sige, at den negative udvikling er vendt.

– Frafaldet er lavere, fagligheden er højere, og det er lykkedes – om end beskedent – at knække den faldende kurve i søgningen til erhvervsuddannelserne, sagde statsministeren på et pressemøde ved Venstres sommergruppemøde i august.

Men samlet set udgør rekrutteringen fra grundskolen kun en lille del af optaget på erhvervsuddannelserne og skal ses i lyset af det samlede fald i elevtallet.

– En stigning på 0,9 procentpoint af en ungdomsårgang, der har søgt erhvervsuddannelserne, er nærmest ubetydelig, siger Peter Koudahl til Information.

LÆS OGSÅ Virksomheder og kommune deler elever

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har bebudet, at regeringen kommer med et udspil i midten af september. Hvad det kommer til at indeholde løfter ministeren ikke sløret for, men hun siger at hensigten er: "At gøre erhvervsuddannelserne mere gennemsigtige, skabe en bedre ungdomskultur på skolerne og få kommunerne til at tage et større ansvar for de unges uddannelsesvalg." tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Reform har ikke fået flere til at vælge erhvervsskolerne Felter med * skal udfyldes
 
Af: Leif Ravn
Den 27.08.2018 kl. 12:29

Helt efter hensigten

svar på: Reform har ikke fået flere til at vælge erhvervsskolerne

Reformen har virket helt efter hensigten! Hensigten var at erhvervsskolerne skulle af med en besværlig gruppe af uddannelsesudfordrede unge som de mente trak uddannelserne ned. Og hensigten var at nogle politikere ville vise handlekraft ved at svinge med nye krav og straffe. Vi med et helhedssyn på området har hele tiden vidst at det betød at erhvervsskolerne sagde farvel til helt igennem fantastiske tømrere og smede, der var ord- eller talblinde, skoletrætte og en pædagogisk udfordring. Og at de ikke kunne regne med at få andre ind i stedet. Så vi ligger såmænd bare som vi har redt. Og vi har redt helt åbent mod bedre vidende. Virksomhederne står nu og råber på de unge erhvervsuddannelserne har ekskluderet. Jeg håber de finder måder at inkludere dem på, når nu vi uddannelsespolitisk ikke vil.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger