Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.08.2018 kl. 10.55

Ny uddannelse af SOSU'er betyder færre unødvendige indlæggelser

Det giver bedre behandling af akut syge borgere, når SOSU'er, sygeplejersker og læger taler samme sprog. Som den eneste kommune har Aalborg uddannet alle social- og sundhedsassistenter i hjemmeplejen i at håndtere akutte situationer.

De omkring 1.000 social- og sundhedsassistenter i Aalborg Kommune mangler ikke længere ord, når de skal tale med sygeplejersker og læger om en hjertepatient, hvis tilstand er kritisk. 

I løbet af det seneste år har de nemlig alle været på kursus.

– Vi har valgt at uddanne alle vores sygeplejersker og nu social- og sundhedsassistenterne på et højt niveau. Vi kan se at der har været behov for, at de taler samme sprog, som man bruger i andre dele af sundhedssektoren. Det hedder ABCD-princippet, som er en systematisk metode som paramedicinere bruger, og som man bruger på intensivafdelinger. Med den danner man sig et hurtigt overblik over patientens situation, forklarer Konsulent og Udviklingssygeplejerske i Aalborg Kommune Charlotte Laubek, der har været med til at udvikle uddannelsen.

Hvert minut tæller

Uddannelsen er resultatet af et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Region Nordjylland og SOSU Nord. På uddannelsen lærer social- og sundhedsassistenterne at vurdere akutte borgere efter samme metode, som regionens præhospitale personale og kommunens sygeplejersker bruger.

LÆS OGSÅ Mere i løn og kortere uddannelse skal sikre SOSU'er i Fredericia

I akutte situationer tæller hvert minut, og social- og sundhedsassistenten fra den kommunale hjemmepleje er ofte den første, der kommer ud til en borger i eget hjem, som har fået det dårligt. 

Til forskel fra tidligere kan Aalborg Kommunes social- og sundhedsassistenter nu foretage en sundhedsfaglig vurdering af borgeren, allerede inden en sygeplejerske, paramediciner eller læge kommer ind i billedet. Vurderingen foretages efter samme metode, som det øvrige sundhedspersonale bruger; nemlig ABCDE-princippet.

Social- og sundhedsassistent Pernille Grant Rueskov fra Aalborg Kommunes hjemmepleje er glad for sin nye faglighed.

– Når jeg står med en akut borger i dag, så ved jeg præcis, hvad jeg skal gøre for at vurdere hans eller hendes tilstand. Tidligere kunne jeg komme ud til en borger, som måske klagede over mavesmerter og som virkede forpint. Og det ville så være min overlevering til sygeplejersken. I dag kan jeg videregive sundhedsfaglige observationer om borgerens tilstand, som hun eller den praktiserende læge kan handle ud fra, fortæller Pernille Grant Rueskov.

LÆS OGSÅ Start på sosu-uddannelsen og end med en Phd.

Gode resultater

Ifølge evalueringen ser man allerede gode resultater i form af hurtigere og bedre behandling, færre unødvendige indlæggelser og bedre disponering af det præhospitale beredskabs assistance til akutte borgere.

– Vi vil gerne kvalificere os ind i samarbejdet med de praktiserende læger og sygehuset. Vi får jo overordnet flere og flere kritisk syge og komplekse patienter. Det afgørende har været, at vi har haft læger og vagtlæger med i evalueringen af, hvordan det fungerer i praksis. Det er afgørende, at de kan træffe den rigtige beslutning på baggrund af de informationer vi giver dem, siger Charlotte Laubek.

Og så er de nye kompetencer med til at give de ansatte i hjemmeplejen en styrket faglig identitet. 

– Social- og sundhedsassistenterne er vilde med det. De oplever, at de får et sprog, som de har mærket, at sygeplejersker og praktiserende læger har efterspurgt. Nu løfter de sig op på et niveau, hvor de matcher lægernes behov. Det har betydet meget for deres identitet og følelse af at være kompetente, siger Charlotte Laubek.

LÆS OGSÅ Udnyt krisetiden effektivt
FOR ABONNENTER

Samarbejde giver succes

Vurderingen fra Region Nordjylland er også positiv.

– Når alle sundhedspersoner vurderer patienten efter samme principper og dermed taler det samme sprog, kan vi samlet set bedre sikre, at vi yder den rette hjælp. Hjemmeplejens tidlige observationer giver os et bedre grundlag for at vurdere, hvor akut patientens tilstand er, og dermed hvilken assistance vi skal sende. Samtidig giver de os et mere nuanceret billede af patientens tilstand. Vi kan for eksempel på et tidligere tidspunkt vurdere, om patienten er i bedring eller forværring, og det kan sikre en hurtigere og dermed bedre behandling, forklarer præhospital lægefaglig chef Poul Anders Hansen fra Region Nordjylland.

Netop det tætte samarbejde beskrives som hemmeligheden bag uddannelsens succes, også af rådmanden i kommunens Ældre- og Handicapforvaltningen

– Vi er meget stolte af vores akutuddannelse. Og ikke mindst af vores tætte samarbejde med den Præhospitale Virksomhed og SOSU Nord i udviklingen af undervisningen. Uddannelsen sikrer en bedre udnyttelse af ressourcer både her hos os i kommunen men også i regionen og hos de praktiserende læger, den giver vores social- og sundhedsassistenter et fagligt løft og den er til gavn for vores ældre. Så der er ingen tvivl om, at vores fælles akutuddannelse af kommunens social- og sundhedsassistenter højner kvaliteten i det nære sundhedsvæsen, siger rådmand Jørgen Hein (R). tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Jobgaranti giver gode medarbejdere
FOR ABONNENTER

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny uddannelse af SOSU'er betyder færre unødvendige indlæggelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger