Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
24.08.2018 kl. 11.01

Enhedslisten vil kræve folkeafstemning om limfjordsmillioner

Et flertal i Aalborg Byråd vil tage 600 millioner kroner op af kassen for at få en ny Limfjordsforbindelse. Enhedslisten i Aalborg vil lade folket stemme.

Flertallet i Aalborg Kommune er klar til at udskrive en check med otte nuller for at få staten til at bygge en ny Limfjordsforbindelse. Men den store udskrivning vækker kritik fra både De konservative og så Enhedslisten, som i stedet foreslår, at spørgsmålet bliver sendt til folkeafstemning, hvor resultatet skal være bindende for politikerne i byrådet.

– Byrådets flertal har uden offentlig debat indgået en aftale, som rækker ud over adskillige valgperioder og binder fremtidige kommunale budgetter. Det er meget vidtgående og demokratisk betænkeligt. De 600 millioner kroner kunne bruges på bedre normeringer i daginstitutionerne, på ældrepleje, på folkeskolen og på natur og miljø, men med flertallets aftale er de trukket ud af fremtidige budgetforhandlinger, siger Per Clausen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aalborg i en pressemeddelelse ifølge Nordjyske.

Limfjordsforbindelse vil koste op mod seks milliarder kroner, men for at få gang i byggeriet, vil et flertal afsætte 600 millioner kroner over 20 år, som et bidrag til forbindelsen, der vil skulle finansieres af staten.

Alliance med erhvervsliv

Planen om at medfinansiere en ny Limfjordsforbindelse bliver ledsaget af et samarbejde mellem erhvervslivet og kommunen. Det skal forpligte virksomhederne til at skaffe job til ledige gennem det kommunale jobcenter og ved at oprette praktikpladser og småjob.

LÆS OGSÅ Gladsaxe, Furesø og Realdania går sammen om støjdæmpning

Aalborg Kommune forventer, at 200 ledige vil komme i arbejde næste år og 300 i 2020. Hvis det lykkes, vil det forbedre kommunens økonomi med 60 millioner kroner om året og dermed betale for kommunens udgifter til en ny Limfjordsforbindelse.

Enhedslistens rådmand i Aalborg, Lasse Puertas Navarro Olsen, siger i Enhedslistens pressemeddelelse, at borgmester Thomas Kastrup-Larsen før valget sagde, at det var statens opgave at betale for en forbindelse.

– Når man skifter mening så kort tid efter et valg, er det også fair at spørge borgerne, om de også har skiftet mening. Nogle har givetvis stemt på Socialdemokratiet i den tro, at de ville føre den politik, de gik til valg på, siger han.

Træt af trafikpropper

Thomas Kastrup-Larsen forklarede i forbindelse med offentliggørelsen af planerne om den store udskrivning, at han var træt af de fodslæbende politikere på Christiansborg og derfor ville forsøge at skubbe på udviklingen.

LÆS OGSÅ Borgmestre jubler over nye motorveje

– Vi har i så mange år løbet panden mod en mur på Christiansborg i forhold til at få lavet en tredje Limfjordsforbindelse. Alle dem, der krydser fjorden hver dag ved, hvor stort problemet er, og hvor markante trafikpropper, vi har, sagde Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S) til Nordjyske.

Der findes allerede en bro og en tunnel over Limfjorden ved Aalborg og Nørresundby, men det er ikke nok til at dække behovet for private og erhvervsdrivende, der har brug for at krydse Limfjorden. Hver dag krydser 120.000 biler Limfjorden. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Enhedslisten vil kræve folkeafstemning om limfjordsmillioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger