Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.08.2018 kl. 10.27

Flere uddannelsespladser i de store byer: Kedelig automatisk centralisering

De fire største byer i landet har fået flere studiepladser fra 2017 til 2018. En kedelig automatisk centralisering, siger udkantsformand.

Om kort tid spidser den danske ungdom blyanterne og begynder på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier. Og for langt de flestes vedkommende foregår det i en af de fire store danske studiebyer Københavnsområdet, Aarhus, Aalborg og Odense.

Det viser en analyse af optaget til videregående uddannelser i 2018 og 2017 som foreningen Danmark på Vippen har lavet. Den viser, at 82 procent af alle studiepladser på de videregående uddannelser ligger i storbyerne. Det er et procentpoint mere end i 2017.

En lille stigning men et udtryk for en kedelig tendens, mener Danmark på Vippens formand, Kim Ruberg.

– Det er ikke opmuntrende tal. Vi havde naturligvis håbet på, at udviklingen var vendt, og at resten af Danmark fik flere uddannelsespladser. En af de vigtigste forudsætninger for at få skabt et Danmark i balance er at få spredt uddannelserne mere ud geografisk, siger Kim Ruberg.

LÆS OGSÅ It-gigant investerer halv million i uddannelse af lærere og pædagoger i Odense

Udviklingen er et udtryk for en kedelig automatisk centralisering, skriver foreningen i pressemeddelelsen.

– Stort set alle politiske partier anerkender jo behovet for flere uddannelser i hele Danmark, og der har også været enkelte positive tiltag de seneste år. Men tilbage står vi altså med et resultat, der viser, at centraliseringen blot fortsætter. Det viser jo tydeligt, hvordan hele apparatet er indstillet på centralisering og stordrift. Det skal vi simpelthen have taget et opgør med, siger han.

Artiklen fortsætter under tabellen

Decentralisér uddannelserne

Kim Ruberg og Danmark på Vippen foreslår, at Folketinget aktivt går ind i kampen for at få flere studiepladser uden for de fire store byer. De vil have Folketinget til at beslutte, at mindst 50 procent af uddannelserne på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne og mindst 10 procent af universitetsuddannelserne skal ligge ude i landet.

LÆS OGSÅ Formand for børne- og kulturcheferne: Nej til minimumsnormeringer, ja til uddannelse

Det vil være med til at sikre arbejdskraft og bosætning i hele landet, mener foreningen.

– Når vi har samlet så stor en andel af vores uddannelser i de fire store byområder, betyder det også, at vi i Danmark først og fremmest uddanner til arbejdsmarkedet i og omkring de fire store byer, fordi de færdiguddannede bliver boende. Det er i dag og ikke mindst på sigt til stor skade for dansk økonomi, med tanke på at størstedelen af vores store eksportvirksomheder er placeret uden for de store byområder, siger Kim Ruberg. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere uddannelsespladser i de store byer: Kedelig automatisk centralisering Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger