Det er oftere og oftere Aisha og Karim frem for Bente og Tonny, der støver af i vindueskarmen hos de ældre danskere. Siden 2016 er nyansatte SOSU’er i kommunerne nemlig oftere danskere med ikke-vestlig baggrund end etnisk danskere. Det viser en analyse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har foretaget.
I alt er antallet af kommunalt ansatte SOSU’er vokset med 1.050 personer fra 2016 til 2017, mens antallet af SOSU’er med etnisk dansk baggrund er vokset med 925.
I KL glæder formand for løn- og personaleudvalget Michael Ziegler (K) sig over udvikling på området, som har problemer med at tiltrække nok arbejdskraft.
– Det er en god udvikling, der afspejler, at kommunerne tager et stort samfundsansvar og samtidig gør alt, hvad de kan for at sikre arbejdskraft til social- og sundhedsområdet. Der mangler arbejdskraft på området, hvilket også var årsagen til, at vi satte fokus på det i overenskomstforhandlingerne, så det er vigtigt og godt, at vi hyrer alle med den rette uddannelse og de rette kompetencer uanset etnicitet, siger Michael Ziegler, der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune, til Momentum.
LÆS OGSÅ
Ældreboom kræver 3.000 ekstra SOSU'er om året
Artiklen fortsætter efter tabellen
Ud over en stor efterspørgsel på arbejdskraft er et stigende uddannelsesniveau blandt folk med ikke-vestlig baggrund en forklaring på, at de i så massiv grad bliver ansat i plejesektoren. Det vurderer Frederik Thuesen, forskningsleder på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – VIVE.
– Et stigende uddannelsesniveau i gruppen afspejler sig i, at man kommer ind i job, hvor man skal have en uddannelse. Det betyder, at man er et skridt oppe ad stigen, når man træder ind på arbejdsmarkedet. Der har hidtil været rigtig mange personer med ikke-vestlig baggrund ansat på rengøringsområdet i kommunerne, og det skyldes, at man kan komme ind i det med ingen eller meget lidt uddannelse. SOSU-området er faglært arbejde, og derfor bliver flere ansat her, når flere får en uddannelse, siger Frederik Thuesen.
Langt de fleste kommunalt ansatte SOSU’er har vestlig baggrund. I 2017 var 82.832 personer med vestlig baggrund fuldtidsbeskæftiget i kommunerne. Blot 12.530 personer med ikke-vestlig baggrund arbejder som SOSU’er i kommunerne. jki@kl.dk
LÆS OGSÅ
Borgmester efterlyser autorisation til sosu-hjælpere