Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.08.2018 kl. 16.01

Realdania og ministerium indgår partnerskab mod oversvømmelser

Stormflod, stigende havvand og andre flydende problemer vil Realdania og Miljø- og fødevareministeriet til livs med et partnerskab, som netop er lanceret.

Voldsom regn, blæst og stigende havvand truer de danske byer og efterlader en potentiel milliardregning til kommunerne. Men nu er Realdania og Miljø- og fødevareministeriet klar med hjælp.

De har netop lanceret et partnerskab, som skal støtte kommuner, der skal udvikle byområder, så de bliver bedre rustet til at håndtere de stigende vandmængder.

– Vi må både tænke nyt og handle nu, hvis vi skal have en chance for at fremtidssikre vores byer mod klimaforandringerne. Derfor er jeg meget glad for den aftale, vi har indgået med Realdania, hvor vi sammen både står klar med solid faglig viden og en pose penge. Det giver kommunerne hjælp i kampen mod stigende vandmasser, samtidig med at vi får sikrere, grønnere og mere bæredygtige byer, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Kommunerne vil kunne søge rådgivning og penge gennem partnerskabet. Hjælpen kan de bruge til både at udvikle og realisere deres projekter. Vejledning får de fra Kystdirektoratet, mens pengene til de fysiske projekter bliver leveret af Realdania.

LÆS OGSÅ Ny lov kan forhindre at kystbeskyttelse bremses af borgerklager

­– Der ligger en stor, fælles samfundsudfordring i at sikre og beskytte byerne mod havvandsstigninger og stormfloder, som kræver samarbejde mellem mange parter. Hvis der ikke gøres noget for at beskytte byerne i de kommende år, vil de estimerede skader stige til cirka 43 mia. kr. om året, hvis vi regner 100 år frem i tiden til år 2117. Det viser en beregning, som COWI har udarbejdet for os. Vi håber, at samarbejdet kan bidrage til, at der bliver udviklet ideer og nytænkende løsninger, så vi i fællesskab kan styrke indsatsen, siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Realdania har afsat op til 60 millioner kroner, som skal fordeles til op til 20 forskellige projekter. Det er primært kommunale projekter, der er målgruppen for partnerskabets støtte. I løbet af efteråret vil rammerne for støtte blive udviklet, inden de offentliggøres i starten at 2019, hvor kommunerne så kan søge om støtte. jki@kl.dk

Fakta om partnerskabet

Partnerskabsaftalen har til formål at samle faglig viden fra Miljø- og fødevareministeriet og Realdania til udvikling af nytænkende og helhedsorienterede løsninger, som kan bidrage til byernes beskyttelse og bæredygtighed.

For projekter, der udvælges til realisering, stiller Realdania med op til 50 procent af anlægssummen til de enkelte projekter. Kommunerne skal selv finde den resterende finansiering. Andre projekter vil kunne få midler til udvikling af projekter.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Realdania og ministerium indgår partnerskab mod oversvømmelser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger