Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.08.2018 kl. 10.36

Dansk Byggeri: Gør som Holstebro og spar en halv milliard

Hvis alle kommuner var lige så gode som nummer et til at udlicitere opgaver på det tekniske område, så kunne de spare mere end en halv milliard tilsammen. Det skriver interesseorganisationen Dansk Byggeri.

Der er penge at hente på udlicitering af græsslåning, snerydning og asfaltering. Og hvis alle kommuner var lige så gode som Holstebro, så kunne kommunerne samlet set spare mere end en halv milliard kroner om året. Det skriver interesseorganisationen Dansk Byggeris nyhedsbrev Barometer.

For mens udlicitering af opgaver på det tekniske område har været støt stigende de sidste ti år, så er der store forskelle kommunerne imellem. I Vallensbæk udliciterer kommunen knap 16 procent af sine opgaver på området, mens Holstebro har udliciteringsførertrøjen på og lader private udføre knap 90 procent af opgaverne.

– Nabokommuner kan have vidt forskellig grad af udlicitering. Nogle kommuner kan med fordel kaste et blik over kommunegrænsen og overveje, om ikke det er på tide at score en økonomisk gevinst ved at udlicitere mere, siger Morten Kamp Thomsen, der er erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter under kortet

Dansk Byggeri, der organiserer private virksomheder inden for byggeri og anlæg, har regnet sig frem til, at hvis kommunerne samlet set udliciterer 90 procent af de tekniske opgaver, så vil de kunne få løst opgaver en halv milliard billigere end de gør nu. Dansk Byggeri henviser til forskning, der viser, at private gør arbejdet omkring 10 procent billigere end kommunerne, og kommer på den måde frem til den trecifrede millionbesparelse.

LÆS OGSÅ Kritik: Kommune svigter fyret rengøringspersonale

– Dansk Byggeri har beregnet potentialet for hver kommune i at udlicitere 90 procent af de tekniske kommunale driftsopgaver. Gevinsten ligger fra omkring en million i de mindste kommuner til mere end 50 millioner kroner i de største kommuner. Nogle af de penge, som kommunerne kaster efter kommunal snerydning eller græsslåning, kan dermed bruges på borgerrettet velfærd, siger Morten Kamp Thomsen fra Dansk Byggeri.

Kommunerne på Fyn har samlet set den højeste udliciteringsgrad på området. De udliciterer i gennemsnit næsten 60 procent af opgaverne. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dansk Byggeri: Gør som Holstebro og spar en halv milliard Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger