Guldborgsunds borgmester John Brædder (Lokal). Arkivfoto
Guldborgsunds borgmester John Brædder (Lokal). Arkivfoto
15.08.2018 kl. 14.21

Offentligt forsørgede flygter fra storbyerne

Mens kontanthjælpsmodtagere og andre offentligt forsørgede i stor stil forlader landets største byer, registrerer en række yderkommuner stor tilgang, viser ny analyse.
tekst Rudi Holm

Landets fem største byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg har alle oplevet stor nettofraflytning af offentligt forsørgede de seneste tre år. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Til gengæld har Langeland og seks kommuner på Lolland-Falster samt Vest- og Sydsjælland haft det største antal nettotilflyttere (tilflytninger fratrukket fraflytninger) på offentlig forsørgelse.

Guldborgsunds borgmester John Brædder (Lokal) har gennem længere tid kritiseret andre kommuner for at betale flyttehjælp for at få borgere på offentlig forsørgelse til blandt andet at flytte til Guldborgsund, hvor huslejen kan være billigere.

– Det er absolut ikke okay at betale for flytning til andre kommuner, hvis det så betyder, at man blot overlader ansvaret for de borgere til tilflytterkommunen. Det må være sådan, at vi som kommuner alle er med til at tage ansvar for at løse samfundets udfordringer og tage ansvar for vores egne borgere. Jeg synes ikke, at det er det, vi ser, når kommuner giver flyttehjælp, så borgere flytter til andre kommuner med færre midler, siger han til DR.

LÆS OGSÅ Nye tal: Så meget plads bor danskerne på

En aktindsigt, som DR har fået, viser, at Københavns Kommune i 2016 betalte flyttehjælp for fire borgere på kontanthjælp, så de kunne flytte til Guldborgsund.

– Det handler for mig ikke så meget om antallet af borgere, der får hjælp til at flytte hertil. Det handler om, at vi som kommuner skal have de midler til rådighed, som det kræver at hjælpe de her borgere. Vi vil meget gerne hjælpe og tage vores del af ansvaret for de fælles udfordringer i vores samfund. Sådan tror jeg, at vi bedst lykkes. Men vi skal kompenseres for det arbejde, vi løser, siger John Brædder.

Samlet er flere end 4.500 kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og andre på offentlige ydelser de seneste tre år flyttet fra København, Aarhus, Odense og Aalborg.

– Der er et tydeligt billede af, at det er de største byer i Danmark, det er København, det er Aarhus, det er Odense, det er Aalborg, hvor der er den her fraflytningstendens, siger Lars Andersen, direktør i AE-Rådet, til dr.dk. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ 122 nye borgere koster Kerteminde kassen

AE's analyse kan læses her

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Offentligt forsørgede flygter fra storbyerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger