Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.08.2018 kl. 11.37

Nyt statsligt kontrolcenter møder hård kritik

Borgmestre tvivler på, at et nyt centralt center til at overvåge ægteskabsansøgninger kan løse deres opgave.
tekst Rudi Holm

Regeringen skyder gråspurve med kanoner, når den fra 1. januar 2019 vil kontrollere udlændinges ægteskabsansøgninger fra en særlig kontrolenhed med 35 specialmedarbejdere i Odense. Det mener Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S).

– Det handler blot om at få et lys mere i kagen med udlændingestramninger. Det er så ærgerligt, når det ikke engang kommer til at have nogen form for positiv effekt på noget. Hvis vi fik redskaberne, ville vi kunne lave den kontrol både bedre og billigere, siger Ole Wej Petersen til Aarhus Stiftstidende.

Næsten hver tredje af de 44.000 ægteskaber, der blev indgået i Danmark i 2016, var mellem to parter, der begge havde bopæl uden for Danmark. Over 4.000 blev gift på Ærø, og i kommunen mener man, at der var tale om proformaægteskaber i en-to procent af tilfældene.

I maj besluttede Folketinget, at centralisere og udbygge kontrollen, da kommunernes kontrol ikke har været underlagt faste retningslinjer. I Børne- og Socialministeriet vurderes det, at 10 procent af ægteskabsansøgningerne i fremtiden vil blive udsat for særlig kontrol i den nye enhed.

LÆS OGSÅ De første kærester i Ballerup
FOR ABONNENTER

Centraliseringen møder ikke kun kritik på Ærø. Både i Sønderborg og på Langeland er borgmestrene også forundrede.

– Det tyder på lav tillid til os i kommunerne. De kunne i stedet have stillet skærpede krav til os. Dette er meget demotiverende, siger Erik Lauritzen (V), borgmester i Sønderborg, til avisen.

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), mener ikke, at der er behov for et statsligt kontrolcenter. Han efterlyser i stedet lovgivning, der bakker op om kommunernes kontrol.

– Og vi kan lave den bedre end 35 mand i Odense. Det er jo ikke idioter, der arbejder hos os, understreger han overfor Aarhus Stiftstidende. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt statsligt kontrolcenter møder hård kritik Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger