31. august udkommer bindet om Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Foto: Colourbox
31. august udkommer bindet om Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Foto: Colourbox
10.08.2018 kl. 09.41

Storværk om kommuner er nået til Nordsjælland

Trap Danmark, som beskriver de enkelte kommuner, har bevæget sig fra Nordjylland til Nordsjælland.
tekst Tom Ekeroth

Trap Danmark udkommer i disse år for sjette gang som et bogværk på 34 bind, der beskriver hver eneste kommune i Danmark. Udgivelsen af bøgerne er i fuld gang. Trap Danmark startede i 2016 nordfra med et bind om tre kommuner: Frederikshavn, Hjørring og Læsø. Dernæst kom bindet om Jammerbugt, Thisted og Brønderslev Kommuner efterfulgt af et bind om Morsø, Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord Kommuner og endelig et bind alene om Aalborg Kommune. Derefter rykkede redaktionen sydøstover og udgav i januar måned 2018 bindet om Randers, Norddjurs og Syddjurs Kommuner. 

Opdag Nordsjælland med Trap

I juni måned 2018 udkom Trap Danmark med det første bind dækkende en del af Nordsjælland, nemlig bindet om Halsnæs, Gribskov, Helsingør og Fredensborg Kommuner, og det 376 sider store bind efterfølges 31. august af et bind om Frederikssund, Hillerød, Allerød, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. I den resterende del af 2018 udkommer udgivelserne omhandlende kommunerne rundt om Københavns Kommune

13 kommunebøger

Efter udgivelsen af et bind med flere kommuner går der cirka et halvt år, inden Trap Danmark udkommer med bøger for hver kommune i bindet, såkaldte "kommunebøger". Her er der tale om én kommune pr. bog i en lettere paperbackudgave. Indholdet er det samme som i de store bind, men indholdet for den enkelte kommune udkommer her i et andet, lidt mindre format, hvor der også er indlagt et nyt kort over den enkelte kommune i målforholdet 1:75.000. Hvor H.K.H. Kronprinsen som protektor for Trap Danmark skriver forord til de store bind, inviterer Trap Danmark den enkelte borgmester til at skrive forord til kommunebøgerne.

Kommunebogen som redskab og gave

Mange kommuner i det nordjyske og på Djursland har set muligheder i kommunebogen. Den er naturligvis brugbar som gave til receptioner og lignende, men flere kommuner har ifølge Trap Danmarks chefredaktør Niels Elers Koch indkøbt store mængder eksemplarer til nytilflyttede borgere, virksomheder, turistkontorer mv., men også som en gave til – og et redskab for – kommunens egne ansatte. Niels Elers Koch:

– Trap Danmark formidler den væsentligste viden om hver kommune i Danmark. På redaktionen arbejder vi tæt sammen med lokale såvel som nationale fageksperter inden for alle de beskrevne fagområder. Det koster i gennemsnit ca. 2 millioner kroner at producere bogen om den enkelte kommune, hvortil ca. 150-200 forskere og eksperter bidrager. Det resulterer i en helt unik og læseværdig samling af viden om den enkelte kommune, flot sat op og gennemillustreret – og heldigvis har flere borgmestre opdaget det. En borgmester har valgt at indkøbe kommunebogen til samtlige ansatte i kommunen, så de kan få mere viden om den kommune, de arbejder i. Andre vælger at give den til de folkevalgte i byrådet og lederne af de enkelte forvaltninger som en god måde at bevidstgøre om kommunens særpræg inden for natur, historie, kultur og samfunds- og erhvervslivet, siger Niels Elers Koch.

Redaktionen bag Trap Danmark, der har lokaler i DTU Science Park i Hørsholm, er stramt styret af deadlines for mange delprocesser. Alle kommuner skal være beskrevet og udgivet med udgangen af 2021. Så mens de sidste processer for de nordsjællandske kommuner er ved at være afsluttede, er produktionen allerede i fuld gang for de midtjyske kommuner. Således blev der i september måned 2017 afholdt opstartsmøde i Viborg, hvor 13 redaktører m.v. fra Trap Danmark mødtes med en kontaktperson og en udpeget kommunekonsulent fra hver af de midtjyske kommuner for at identificere de vigtigste emner og forfattere i den enkelte kommune. tek@kl.dk

Fakta

Trap Danmark er lig med høj faglig, leksikal og spændende viden om naturen, landskabet, historien, byerne, kulturen samt samfunds- og erhvervslivet for den enkelte kommune. Trap Danmark 6. udgave bygger på en stolt tradition, hvor Kong Frederik VII’s kabinetssekretær Jens Peter Trap udgav den 1. udgave i 1856-60 for at beskrive og kortlægge hele landet – sogn for sogn. Trap Danmark er udkommet fire gange siden, og i den nye 6. udgaves trykte bøger, er det ikke sognene, men kommunerne, der er omdrejningspunktet.

Emneord
Kommunestyret

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Storværk om kommuner er nået til Nordsjælland Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger