Foto: Glostrup Kommune
Foto: Glostrup Kommune
10.08.2018 kl. 10.58

Nyt flertal vil tage magten i Glostrup

Efter et partiskift er Glostrup venstreborgmester kommet i mindretal. Nu foreslår det nye flertal at ændre på udvalgsstrukturen. Formålet er at sætte Venstre og Dansk Folkeparti uden for indflydelse, bekræfter SF’s medlem af det nye flertal.

I begyndelsen af sommeren mistede venstreborgmesteren John Engelhardt sit flertal i kommunalbestyrelsen i Glostrup. Det skete efter et V-medlem blev ekskluderet, og Engelhardts flertal dermed gik i opløsning.

Samtidig dannedes et nyt flertal i kommunalbestyrelsen, som ville bruge sommerferien på at lægge planer for det fremtidige arbejde. En del af de planer løfter de nu sløret for.

I en pressemeddelelse fortæller det nye flertal, der består af Socialdemokraterne, De konservative, SF, Enhedslisten og Bylisten, at de stiller forslag om at ændre udvalgsstrukturen. Samarbejdsgruppen, som de kalder sig, vil nedlægge Vækst- og beskæftigelsesudvalget og erstatte det med to nye udvalg.

Hvem der skal være formænd for de nye udvalg, og om ændringen vil betyde, at der skal vælges nye formænd i alle kommunalbestyrelsens seks udvalg, er parterne fåmælte omkring.

LÆS OGSÅ Furesøs byråd er enige om fælles arbejdsprogram
FOR ABONNENTER

Lisa Ward fra Socialdemokratiet har ingen yderligere kommentarer til gruppens pressemeddelelse. Hun henviser til, at vi bliver klogere på onsdag, hvor flertalsgruppen har et forslag om at ændre kommunens styrelsesvedtægt på dagsordenen.

Efter valget i november indgik Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der tilsammen havde 10 ud af 19 mandater, en konstitueringsaftale, som betød, at de tre partier satte sig på samtlige udvalgsformandsposter.

SF melder klart ud

Spørgsmålet er så, om det nye flertal vil sætte sig på samtlige udvalgsformandsposter. Det mener byrådsmedlem Palle Laustrup (SF), der er med i samarbejdsgruppen og medafsender på pressemeddelelsen om den nye udvalgsstruktur, er tilfældet.

Han fortæller til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner om samarbejdsgruppens planer:

LÆS OGSÅ Magtovertagelse fuldbyrdet: Nyt flertal i Glostrup sætter sig på formandsposter

Er planen at afsætte de nuværende udvalgsformænd og selv tage formandsposterne?

– Jo, sådan stille og roligt.

Hvad betyder det? Er det et ja?

– Ja, det ender det jo med.

LÆS OGSÅ Afsatte udvalgsformænd gør alvor af trusler: Klager til Ankestyrelsen

Så du regner med, at når udvalgsstrukturændringen bliver gennemført, så vil det betyde, at der skal foretages nyvalg til formandsposterne i udvalgene?

– Ja.

Og at det bliver personer fra samarbejdsgruppen, som kommer til at bestride formandsposterne i de seks udvalg?

– Ja.

LÆS OGSÅ Politianmeldte politikere klager til statsadvokaten

Er formålet med ændringen at sætte Venstre og Dansk Folkeparti uden for indflydelse?

– Ja, det kan man godt sige, at det er, slutter Palle Laustrup.

For egen regning

Dermed bekræfter Palle Laustrup, at samarbejdsgruppen har planer om at tage magten i samtlige udvalg i kommunen. I øjeblikket sidder både Dan Kornbek Christiansen og Lars Thomsen som udvalgsformænd, mens de resterende udvalg har formænd fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har forholdt Palle Laustrups udtalelser for et andet medlem af samarbejdsgruppen Lars Thomsen. Han vil ikke kommentere og siger, at det ”må stå for Palles egen regning”. Han henviser ligesom Lisa Ward til byrådsmødet på onsdag.

LÆS OGSÅ Underløbet borgmester: Nu har jeg set det med
FOR ABONNENTER

Ændringen af udvalgsstrukturen skal førstebehandles i kommunalbestyrelsen den 15. august og efter planen andenbehandles den 22. august. jki@kl.dk 

Opdatering: Palle Laustrup har efter artiklens offentliggørelse henvendt sig med en tilføjelse til sine udtalelser.

– Mine udtalelser står for min egen regning. Samarbejdsgruppen har ikke nogen planer om at fjerne nogen fra nogen poster. Vi har planer om at føre en fornuftig og god politik for Glostrup i samarbejde med hele kommunalbestyrelsen, siger han.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt flertal vil tage magten i Glostrup Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger