Dybvig havn på Fejø. Foto: Colourbox
Dybvig havn på Fejø. Foto: Colourbox
10.08.2018 kl. 10.04

Fejø er årets landsby

Fra afvikling til udvikling. Flere beboere, flere arbejdspladser og bevaring af den lokale folkeskole giver Fejø prisen som Årets Landsby 2018.

Godt 30 nye beboere og 8 nye arbejdspladser lyder ikke af meget. Men når der er tale om en ø, der længe har kæmpet med affolkning, bliver præstationen sat i et nyt perspektiv. Der er tale om Fejø, som for deres arbejde med at tiltrække nye beboere og arbejdspladser har vundet prisen som Årets Landsby 2018.

Prisen bliver hvert år uddelt til en landsby, der har udmærket sig under et bestemt tema. I år var temaet ”Den samarbejdende landsby”.

Formanden for bedømmelseskomitéen Carsten Hansen, der er tidligere minister for blandt andet landdistrikterne, siger i en pressemeddelelse om Fejøs arbejde:

– Udvikling og tilflytning kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt og vedvarende samarbejde, og det har Fejø om nogen vist, siger Carsten Hansen.

LÆS OGSÅ Randers konstituerer ny erhvervs- og bosætningschef

Fejø ligger i Lolland Kommune og huser ifølge Landdistrikternes Fællesråd, der uddeler prisen, 465 beboere. Det er 31 beboere mere end i starten af 2017 og dermed noget der ligner et brud med en eller støt nedadgående kurve siden 1945, hvor øen var tættest befolket. Dengang boede der 1.289 indbyggere på øen.

Prisen bliver ikke kun givet til Fejø på grund af den stigende bosætning. Det er nemlig især arbejdet med at beholde den lokale folkeskole på øen, der bliver fremhævet. Det har Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) oplevet.

– På Fejø venter man ikke på udviklingen, man skaber den selv. Det gør man i rigtig mange lokalsamfund, men få steder er det så tydeligt som på Fejø. Fejø udfordrer, men de går også altid ind i det konstruktive medspil for søge bedre løsninger end de foreslåede. Prisen som Årets Landsby er derfor også, som jeg ser det, et stort skulderklap til Fejø for det konstruktive samarbejde og den gode dialog. Ikke bare lokalt på øen, men også med kommune og andre myndigheder for at finde de bedste løsninger, siger borgmesteren.

Foruden Fejø var Ryslinge på Fyn og Gludsted i Ikast-Brande Kommune finalister i kampen om prisen. jki@kl.dk 

LÆS OGSÅ Lokalbyen lever og forandres

Prisen

Bag prisen står Landdistrikternes Fællesråd, Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Prisen er blevet uddelt siden 1995. Sidste år vandt Vallekilde i Odsherred prisen.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fejø er årets landsby Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger