Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
06.08.2018 kl. 12.20

Efter brande: Ældre Sagen ønsker røgdetektorer og rygerum

72 procent af dødsbrande i pleje- og ældreboliger skyldes rygning. Efter weekendens brande på et plejecenter på Djursland og i ældreboliger i Nordjylland ønsker Ældre Sagen klarer regler om sikkerhed og rygning på plejehjem.

Årsagerne til branden på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro øst for Randers på Djursland, der kostede tre beboere livet, og senere ældreboligerne i Vodskov i Nordjylland er endnu ukendte. 

Men ofte er det rygning, der årsagen til brande på plejehjem og i ældreboliger. Hvert år dør der i gennemsnit 70 mennesker i dødsbrande i Danmark, og 16 procent af dødsbrandene sker på plejehjem, oplyser Beredskabsstyrelsen, ifølge dr.dk. 72 procent af dødsbrande i pleje- og ældreboliger sker "grundet uforsigtighed ved rygning", viser Beredskabsstyrelsens tal. 

Krav om røgdetektorer

Ældre Sagen har nogle ønsker om tiltag, der skal mindske risikoen for brande. 

På mange plejehjem er der kun krav om, at der skal være varmedetektorer, fordi bygningerne er af ældre dato. I nybyggeri skal der være røgdetektorer, som reagerer meget hurtigere. 

LÆS OGSÅ Privat plejehjemsfirma dropper kommune

Ældre Sagen så gerne at både røgdetektorer og sprinkleranlæg på plejehjem blev et krav. 

– Det er jo svækkede mennesker, der bor der. Mange er demente og mange er så fysisk svækkede, at de har brug for hjælp til at komme ud. Derfor er det vigtigt at give personalet så meget tid som muligt til at handle, når der udbryder brand. Og det kan de tekniske hjælpemidler hjælpe til, siger Nina Bruun, der er konsulent med ansvar for plejehjem hos Ældre Sagen til dr.dk. 

Ældre Sagen anbefaler samtidig, at bliver lavet rygerum, så personalet bedre kan overvåge rygningen.

Fokus på beboere, pårørende og personale  

Branden på Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro brød ud i en fløj på plejecenteret sent fredag eftermiddag, og det er gået ud over seks lejligheder. To kvinder på 91 og 93 år omkom i branden, og en tredje kvinde på 95 år er afgået ved døden søndag formiddag, som følge af de skader, hun blev udsat for under branden. Det skriver TV2 Østjylland.

LÆS OGSÅ Unge valfarter til SOSU-uddannelse

Allerede fredag fastslog politiet, at der ikke er noget, der tyder på, at der ligger en kriminel handling bag branden, og politiet undersøger fortsat stedet for at finde frem til brandårsagen, og konklusionen kommer i løbet af ugen.

Søs Fuglsang, der er sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune, fortæller til TV2 Østjylland, at der i den kommende tid er fokus på at tage sig af beboerne, de pårørende og de ansatte. 

– Der er den del, der handler om beboerne. Der kan sagtens komme reaktioner på længere sigt over det her, som vi skal være meget opmærksomme på. Der er noget snak med pårørende og berolige dem i forhold til, at de stadig kan være trygge ved, at borgerne bor her, og så er der selvfølgelig personalesituationen. De er også dybt påvirket af det her, siger Søs Fuglsang. 

Ulykkeligt

Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) er berørt over ulykken. 

LÆS OGSÅ Kommuner skal hjælpe ældre med at dø hjemme

– Det er stærkt ulykkeligt. Vi har to borgere, der er døde i denne ulykke, og det berører os alle sammen. Men selvfølgelig især de pårørende, der har mistet en nær, og medarbejdere, der har mistet borgere, som de har arbejdet med og givet omsorg til, siger Jan Petersen til dr.dk.

Han roser samtidig kriseberedskabets arbejde med de pårørende og plejepersonalet. 

Formodning om brandårsagen 

Den anden brand, der opstod i flere ældreboliger i Vodskov i Nordjylland, hærgede søndag aften. Klokken 22.41 fik politiet anmeldelsen om, at der var brand i en blok med 12 lejligheder, hvoraf ni af dem var beboet. Alle beboerne blev evakueret, og der var ingen af dem, der kom til skade. Det fortæller Nordjyllands Politis vagtchef Jesper Sørensen til dr.dk. 

– Vi har en idé om, i hvilken lejlighed branden er opstået. Vi har også en formodning om brandårsagen. Men for en god ordens skyld er det teknikerne, der skal slå det fast, siger Jesper Sørensen til dr.dk. sarp@kl.dk 

LÆS OGSÅ Syv kommuner får penge til forsøg med frit valg på ældreområdet
Emneord
Rygning, Brand, Ældre

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Efter brande: Ældre Sagen ønsker røgdetektorer og rygerum Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger