Med kort tid fra ide til beslutning og penge til at gennemføre ideerne har Esbjerg skabt masser af interesse for sit Ungebyråd. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune
Med kort tid fra ide til beslutning og penge til at gennemføre ideerne har Esbjerg skabt masser af interesse for sit Ungebyråd. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune
30.04.2018 kl. 09.57

Ungebyråd har masser af indflydelse

Ungebyrådet i Esbjerg møder med sine ideer om morgenen, og 12 timer senere behandler det rigtige byråd ideerne. Hurtigheden og penge til at få ideerne til at blive til virkelighed har skabt stor interesse for Ungebyrådet.
tekst Tom Ekeroth

12 timer. Så kort tid går der, fra de unge i Ungebyrådet i Esbjerg Kommune om morgenen møder ind med deres gode ideer, til det rigtige byråd om aftenen har vurderet ideerne og sendt de bedste ud over rampen til virkeligheden med en god pose penge i rygsækken.

Med Ungebyrådet har Esbjerg Kommune knækket koden til at fange de unges interesse for kommunalpolitik.

I april 2018 slår Street Food Esbjerg dørene op til gadekøkkener fra hele verden samlet i det stemningsfulde miljø i byens gamle biograf, og en måned senere bliver alle kommunens syvendeklasser uddannet i livreddende førstehjælp til Livets Dag.

De to projekter har det til fælles, at de har rod i Esbjerg Kommunes Ungebyråd, og det er kun otte måneder siden, at politikerne i det rigtige byråd gav grønt lys til at arbejde videre med projekterne og samtidig sendte i alt 200.000 kroner med til at føre de to projekter ud i livet.

LÆS OGSÅ Borgersamling skal hjælpe Rudersdal med verdensmålene

Hurtigere og dynamisk

Tidligere har Esbjerg lige som mange andre kommuner forsøgt sig med ungebyråd i forskellige konstellationer, men erfaringen er, at det til tider lidt tunge kommunale system ofte går dårligt i spænd med de unges noget hurtigere og mere dynamiske måde at handle på. Derfor er den nye version af Ungebyrådet i Esbjerg Kommune udtænkt sådan, at hele processen lige fra idé til beslutning er kogt ned til én dag, hvor sms-afstemninger, faglig rådgivning, intense forhandlinger og et koncept i stil med tv-programmet Løvens Hule danner den aktive ramme om dagen, der bliver afsluttet med en formel byrådsbehandling af de unges forslag. Det betyder, at der er kort vej fra idé til beslutning, og efterfølgende har de unge på egen hånd og med støtte fra kommunens kulturafdeling arbejdet videre med de to vinderideer.

Forløb begejstrede unge

Ungebyrådet samler unge fra Esbjerg Kommunes folkeskoler og ungdomsuddannelser, og den første udgave af det nye ungebyråd fandt sted i september 2017. Det komprimerede og energiske forløb begejstrede de unge, som i en evaluering konstaterede, at processen var ”rigtig spændende” og ”det er en god måde at inddrage de unge på”, lige som tilbagemeldingerne gik på, at ”det er rart, at man selv har indflydelse på den by, som man skal bo i mange år endnu".

En klar målsætning med Ungebyrådet var at øge de unges forståelse for, hvordan de politiske processer fungerer, og også her kom tiltaget i mål.

– Det er meget spændende og givende at deltage i, og jeg har fået et indblik i, hvordan man fører en idé ud i virkeligheden. Hvis man i kommunen vil vide, hvad de unge mangler, skal man da spørge os, og derfor er jeg glad for, at der er kommet et ungebyråd, hvor vi kan få indflydelse, siger 16-årige Kristian Hansen Brix fra Tjæreborg Skole.

LÆS OGSÅ Vordingborg er kåret som årets ungdomskommune

Penge til nye ungebyråd

De gode resultater har fået Esbjerg Kommune til at sætte penge af til nye ungebyråd i både 2018 og 2019, og også politikerne har armene over hovedet over Ungebyrådet.

– Jeg tænkte egentlig til en start, at "argh, er det nu noget, der dur?" Men jeg må sige, at det ændrede jeg totalt holdning til. Jeg synes, det var en super dag. Jeg var i den grad imponeret, og jeg blev sådan helt glad i hovedet af at være sammen med dem alle. Rådhuset var jo helt på den anden ende. På en god måde, siger byrådsmedlem og udvalgsformand Henrik Vallø (Borgerlisten). tek@kl.dk 

Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ungebyråd har masser af indflydelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger