Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
30.04.2018 kl. 10.33

Nyt om spisepausen

De netop afsluttede overenskomstforhandlingerne har skabt opmærksomhed omkring de offentligt ansattes betalte spisepause. Danske Kommuner har været ude i marken og høre, om pædagogen, læreren, sygeplejersken, lokomotivføreren, betjenten, akademikeren, biblioteksassistenten rent faktisk passer sin spisepause.
tekst Sidsel Boye

Foto: Sidsel Boye

Ro i ørene

Lærer Ditte Hartmann, Korsvejens Skole, Tårnby Kommune:

– Jeg holder ikke frokostpause. Det er fordi, jeg har for meget at se til, og jeg er tit ikke så sulten, så det er min egen fejl. Jeg prioriterer min kaffekop og arbejdet højere. Men jeg har en klemme i tasken, hvis sulten melder sig. Lige nu sidder der en del af mine kolleger på lærerværelset, men jeg vil hellere tilbringe pausen på mit kontor, for så får jeg lidt ro i ørerne, mens alle børnene er ude i gården.

Foto: Sidsel Boye

Spiser på kontoret

Personalekonsulent Thomas Pedersen, Tårnby Kommune:

– Jeg planlægger meget selv, så når det lige passer, spiser jeg frokost med nogle kolleger. Men normalt henter jeg noget mad en sandwich eller noget i kantinen og tager den med op på mit kontor og spiser på et øjeblik. Jeg har ingen højeste arbejdstid, så min arbejdstid varierer. I dag har jeg lige lidt travlt, og derfor holder jeg en kort frokostpause, fordi jeg hellere vil tidligt hjem.

Foto: Sidsel Boye

Uden mad bliver jeg bims

Biblioteksassistent og HK-tillidsmand, Tina Eiss, Tårnby Bibliotek:

– Vi har en kantine, og frokosten ligger mellem 11.30 og 13.30. Min pause afhænger af mit arbejde, og hvornår der er vagtskifte. Det er som regel meget med forskel. Det sker, at jeg bliver forstyrret undervejs, men jeg sørger for at få spist noget frokost, for ellers kan jeg ikke fungere. Så bliver jeg bims i hovedet.

Foto: Sidsel Boye

Pause med afbrydelser

Sygeplejerske Sarah Fuch Frederiksen, Ambulatoriet, Psykiatrisk Center, Region Hovedstaden:

–  Vi har mulighed for at planlægge, og jeg synes generelt, at vi er gode til at sørge for at få en lille pause på 20 minutters tid i personalerummet. Det giver også lige mulighed for at fange kolleger, som man alligevel skal drøfte noget med. Det sker, at frokostpausen bliver afbrudt, fordi der er noget akut. Normalt har vi en aftale, men der kan være nogen, som ringer og har det dårligt. Men så spiser man sin madpakke på et andet tidspunkt.

LÆS OGSÅ Kampvalg i lærerforeningen: Ny kandidat melder sig på banen

Foto: Colourbox

Vi er så få på arbejde

Carsten Borg, Politiet, Hovedbanegården i København:

– Jeg tager min mad og sætter mig ovenpå i opholdsrummet og spiser. Og hvis der så er nogen, der kalder, så kommer jeg ned. Sådan er det jo. Hvis der er behov for det, så må man jo forlade sin mad. I øjeblikket sker det jævnligt, fordi vi er så få.

Foto: Sidsel Boye

Frokost rundt om i landet

Finn Rydkjær, lokomotivfører, DSB:

– Vi er sikret en pause for hver fire timer og femogfyrre minutter, men det er meget forskelligt, hvor jeg holde frokostpausen. Lige nu skal jeg en tur til Holbæk, og så skal jeg holde frokost i kantinen på hovedbanen. Til sammenligning er der ingen kantine i Esbjerg, men der er opholdsrum, hvor man kan spise. Hvis der ikke var betalt pause i DSB, kunne det godt blive et problem for toggangen.

Foto: Sidsel Boye

Larm på lærerværelset

Pædagog Anne Katrine Berg, Ørkildskolen, Svendborg Kommune:

– Jeg er sammen med børnene i min frokostpause, blandt andet fordi det giver mere ro at sidde med nogle elever end at være på et lærerværelse med 30 andre voksne, hvor der hele tiden er børn, som skal have fat på en lærer, fordi der er konflikter, og hvor der er forældre, som skal til møde. Mit valg af frokoststed hænger også sammen med, at mit team geografisk ligger lidt afsides i forhold til de andre team, og så er der også noget mellemmenneskeligt i hensynet til min kollega, som jeg ikke synes, skal være alene tilbage.

– De kan bare komme og sige, at vi selv skal betale for vores frokostpause. Så bliver togene forsinket, for så vil vi holde pauserne.

Anonym DSB-medarbejder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nyt om spisepausen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger