Foto: Klaus Slanina Petersen
Foto: Klaus Slanina Petersen
26.04.2018 kl. 11.39

Regionerne har banet vejen for forhandling

Den garvede arbejdsmarkedsforsker, Flemming Ibsen, Aarhus Universitet, ser optimistisk på mulighederne for at få landet 0.18 uden konflikt.
tekst Sidsel Boye

Det er helt efter bogen, når LO, socialrådgiverne og regionerne nu som de første har leveret et forlig. For det er lige præcis det gennembrud, der skal til, for at forhandlerne på det statslige og det kommunale område kan komme videre i deres forhandlinger. 

Sådan vurderer professor emeritus, Flemming Ibsen, Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aarhus Universitet, det første resultat i de offentlige overenskomstforhandlinger, som blandt andet sikrer en lønudvikling på 8,1 procent over de næste tre år.

– Lønmodtagerne har lagt hinanden i benlås ved at sige, at man ikke må beslutte noget, før alle er enige. Normalt er logikken i forhandlingerne, at der skabes et gennembrudsforlig med en lønramme, og den lønramme overfører man så til de andre områder, så de kan forhandle videre. Gennembruddet plejer at komme på det statslige område, men det er blevet låst fast af spørgsmålet om spisepausen. Så nu er det i stedet på det regionale område, der er kommet hul igennem, siger Flemming Ibsen.

Han ser optimistisk på mulighederne for at undgå konflikt og få landet en aftale på hele det offentlige overenskomstområde.

LÆS OGSÅ Kampvalg i lærerforeningen: Ny kandidat melder sig på banen

– Jeg har hele tiden ment, at den her spisepause ikke ville kunne bære en konflikt. Lærernes arbejdstid heller ikke. Det eneste, der kunne bære en konflikt var lønrammen. Her var kravet 8,2 procent og man landede på 8,1, så her har musketereden virket, siger Flemming Ibsen.

Pas på tilliden

Flemming Ibsen bruger sit otium på at skrive bøger og artikler, og han tror, at det kunne være sjovt at skrive bogen om overenskomstforhandlingerne 2018 set i et historisk perspektiv.

– Hvis forhandlingerne braser sammen, miskrediterer man i den grad hele aftalemodellen, og et eller andet sted er det største problem mistilliden mellem parterne. Ikke mindst på det statslige område. Her har Moderniseringsstyrelsen ændret sin måde at arbejde på, som har gjort, at tilliden er gået mere eller mindre fløjten, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Han stiller spørgsmålet om den kommende rapport fra Ledelseskommissionen vil være med til at stække aftaleretten og styrke ledelsesretten.

LÆS OGSÅ Vi har en klar aftale om forpligtende samarbejde og lokalt spillerum
FOR ABONNENTER

– Der er kun de to modeller, og der skal være en balance mellem de to. Ifølge fagbevægelsen handler alting i øjeblikket om at stække aftaleretten, og jeg er enig i, at Moderniseringsstyrelsens seneste tiltag med at gå efter kutymefridag og spisepausen er udtryk for, at man jagter femører i overenskomstsystemet i stedet for at jagte et tillidsfuldt samarbejde. Her skal man passe på med at smide barnet ud med badevandet, siger Flemming Ibsen. sib@kl.dk

Emneord
Overenskomst

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regionerne har banet vejen for forhandling Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger