Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox
25.04.2018 kl. 11.05

Psykologsamtaler hjælper ældre til bedre trivsel

I Aarhus har man siden 2016 tilbudt de ældre på plejehjemmene eller i eget hjem muligheden for psykologsamtaler. Det har givet de ældre markant bedre livskvalitet, og derfor har Sundhedsstyrelsen valgt at afsætte en pulje, så løsningen kan bredes ud til flere kommuner.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Undersøgelser blandt ældre i hjemmeplejen i Aarhus har vist, at op mod hver fjerde ældre lever med mistrivsel, angst, depression og lav livskvalitet. Derfor har fire psykologer siden 2016 holdt samtaler med ældre i Aarhus, og evalueringerne viser, at det virkelig har hjulpet og været med til at sikre de ældre en bedre livskvalitet.

Der kan være flere årsager til, at de ældre mistrives. Det kan være sorg, tanker om døden eller ting, der ikke er blevet ordentligt forløst, eller som de ældre nu fortryder, at de enten har gjort forkert eller ikke har fået gjort. Det kan gøre, at de ældre føler sig deprimerede, fortæller Lars Larsen som er lektor ved Psykologisk Institut og professor ved Center for Livskvalitet i Aarhus, der har stået bag psykologsamtalerne.

− Mange ældre er tynget af fortrydelse, sorg og tanker om døden, og de kan ligesom alle os andre have stor gavn af at få behandlet deres følelser. Nogle går måske ligefrem rundt med en ubehandlet depression, som det kan være svært for plejepersonalet at spotte, siger han i en pressemeddelelse.

Erfaringerne skal ud til andre

Grundet de gode resultater, som Aarhus har haft, har Sundhedsstyrelsen nu afsat en pulje på 1,9 millioner kroner for 2018, som kommuner eller private aktører kan søge om at få del i, for at brede erfaringerne ud.

LÆS OGSÅ Fagborgmester: Ugentlige test i ældreplejen er ikke nok

− De foreløbige resultater fra Centret for Livskvalitet i Aarhus viser, at deltagerne i gennemsnit gik fra en depressiv eller kraftig psykisk belastet tilstand til en tilstand, hvor de trives i livet. De erfaringer er det vigtigt at bruge flere steder, siger projektleder i Sundhedsstyrelsen, Abelone Løgstrup.

Rådmanden for Omsorg og Sundhed i Aarhus, Jette Skive (DF), er stolt over resultaterne i kommunen, og at det nu bredes ud til flere.

− Det er fantastiske resultater til gavn for en masse ældre mennesker. God livskvalitet har ingen alder, og er man fyldt op med et langt livs oplevelser og har svært ved at hitte rundt i tankerne, så kan en god snak give mere afklaring. Det er et vigtigt skridt på vejen for at skabe mere værdighed, siger hun i en pressemeddelelse. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Psykologsamtaler hjælper ældre til bedre trivsel Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger