Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.04.2018 kl. 08.48

København vil måle luftforureningen

Borgerrepræsentationen vil have målt og registreret hovedstadens luftkvalitet. Forventningen er, at tallene vil vise, at EU's grænseværdier overskrides.
tekst Rudi Holm

Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget et forslag, der skal give borgerne et bedre billede af luftforureningens omfang i hovedstaden.

Indsatsen indeholder blandt andet en årlig undersøgelse af luftforureningen og dens kilder i København og opsætning af kommunale partikelmålere på forureningsudsatte lokaliteter i byen. Herudover vil Borgerrepræsentationen gøre tallene fra målerne tilgængelige for københavnerne, så de eksempelvis kan vælge at cykle ad de mindst forurenende gader. 

– Luftforureningen er hvert år skyld i mange hundrede københavneres død, mens flere tusinde bliver syge af astma, luftvejslidelser, hjertesvigt og lungekræft. Problemet skyldes i høj grad de ultrafine partikler fra dieselbiler, som tusindvis af københavnske cyklister og fodgængere hver dag indånder på deres vej gennem byen. Den del af forureningen mangler vi viden om, og jeg er glad for, at et flertal nu vil afdække problemets omfang, siger Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL).

Forslagsstillerne fra SF og Enhedslisten mener, at de kommunale partikelmålere vil kunne dokumentere, at den sundhedsskadelige luftforurening fortsat overskrider grænseværdierne i EU´s luftkvalitetsdirektiv. De mener, at den data, som opsamles med partikelmålerne, og som indgår i den nye årlige undersøgelse, vil kunne bruges til at lægge pres på regeringen. ruh@kl.dk 

LÆS OGSÅ Mindre CO2-reduktion er også en succes
FOR ABONNENTER
Emneord
Forurening, Miljø

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: København vil måle luftforureningen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger