Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.04.2018 kl. 09.31

Minister bekymret over mange fejl i socialsager

Ankestyrelsen omgjorde i 2017 flere kommunale afgørelser end i 2016. Det er uacceptabelt, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).
tekst Rudi Holm

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kalder det "stærkt bekymrende" og "uacceptabelt", at mange af kommunernes sager på socialområdet bliver omgjort af Ankestyrelsen. En opgørelse fra styrelsen viser, at omgørelsesprocenten på socialområdet generelt er steget fra 37 i 2016 til 38 i 2017, og på børnehandicapområdet er tallet steget fra 46 procent i 2016 til 52 procent i 2017.

– Borgerne skal have tillid til, at myndighederne træffer rigtige afgørelser, og den tillid lider et knæk, når så stor en del af sagerne bliver omgjort, siger ministeren.

Når Ankestyrelsen omgør en sag, er årsagen, at afgørelsen enten har været i strid med lovgivningen eller har væsentlige mangler.

Konsekvensen af fejlene er ifølge formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, at børn med handicap får forkert hjælp, og at de berørte familier bliver klemt i systemet.

LÆS OGSÅ Børn af misbrugere får mere hjælp

– Mennesker med handicap skal behandles ordentligt. Nu må kommunerne følge op på tallene og gøre noget ved problemet. Ministeren har givet nye redskaber, som kommunerne må gøre brug af. Man skal tage en seriøs drøftelse af de mange fejl og følge det op med handling, siger han.

Han peger på, at flere kommuner aktivt er begyndt at arbejde med problemerne – eksempelvis har Hjørring og Herning givet sagsbehandlerne mere tid til sagerne.

– Det er godt for borgerne og godt for kommunekassen i det lange løb. Randers og Egedal har arbejdet med deres kontakt og dialog med borgerne for at undgå misforståelser om sagerne. Den slags metoder må udbredes i landet, siger han.

Også Sønderborg Kommune har arbejdet aktivt med omgørelsesprocenterne siden 2016. Her blev 54 procent omgjort i 2017 mod 67 procent i 2016.

LÆS OGSÅ Halvdelen af sager om børnehandicap omgøres

– Vi arbejder hele tiden på at gøre det her bedre. Men jeg er ikke tilfreds endnu, der er fortsat for mange, der bliver hjemsendt, siger Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S) til Ritzau. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister bekymret over mange fejl i socialsager Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger