Foto: Jon Kirketerp Jørgensen
Foto: Jon Kirketerp Jørgensen
13.04.2018 kl. 09.53

Byretsdom bliver punktum i Randerssag

Byrådet i Randers kommer ikke til at anke dommen i den opsigtsvækkende retssag, hvor tre tidligere udvalgsformænd fik kendt beslutning ugyldig, skriver lokalmedie.

Tre tidligere udvalgsformænd har fået rettens ord for, at de blev afsat fra deres poster uden en saglig begrundelse. Og det bliver punktum i den spektakulære sag fra Randers, hvor tre udvalgsformænd mistede deres poster i en omkonstituering og dermed blev sat helt uden for indflydelse.

Det er nemlig byrådet i Randers, hvor de tre stadig sidder som menige medlemmer, der skal tage stilling til om dommen skal ankes. Men det er der ikke flertal for, skriver Randers Amtsavis i dag fredag.

Socialdemokratiet brugte torsdag aften på at tage stilling til spørgsmålet, og Socialdemokratiet med borgmester Torben Hansen i spidsen vil ikke bruge mere krudt på sagen.

Borgmesterpartiet har 13 mandater i byrådet og med de tre tidligere udvalgsformænd, der er tilfredse med dommen, er 16 ud af byrådets 31 medlemmer imod en anke.

LÆS OGSÅ Minister åbner for nødstyre

Det betyder, at selvom Venstre og Dansk Folkeparti, som stod bag omkonstitueringen i 2015, skulle have lyst til at anke dommen, kan de ikke samle et flertal i byrådet.

Uenige dommere

Den tidligere borgmester Claus Omann Jensen (V), der stod i spidsen for kommunen i 2015, da omkonstitueringen fandt sted, sagde før torsdagens møde til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at han ikke var enige i dommen.

Han pegede på, at både Statsforvaltningen, Indenrigsministeriet og Ombudsmanden havde afvist, at omkonstitueringen var ulovlig, og at også en af de tre dommere i Retten i Randers mente, at manøvren var inden for kommunestyrelseslovens rammer.

Claus Omann Jensen vidnede selv i den tre dage lange retssag, som Bjarne Overmark (Lokal), Kasper Fuhr Christensen (Lokal) og Daniel Madié (K) havde anlagt mod Randers Kommune. De mente, og fik rettens ord for, at det ikke var saglige hensyn, der førte til, at Venstre og DF med et smalt flertal i byrådet ændrede styrelsesvedtægten og udvalgsstrukturen.

LÆS OGSÅ Konservative foreslår at droppe dækningsafgiften

Den ændrede udvalgsstruktur var nok til, mente Venstre og DF, at byrådet skulle konstitueres på ny. Det betød nye valg af udvalgsformænd, og her brugte Venstre og DF deres flertal til at afsætte de tre sagsøgere.

Forud for omkonstitueringen havde et forløb om en ny skolestruktur for alvor sået splid mellem de tre udvalgsformænd og partierne Venstre og DF. De tre udvalgsformænd ville ikke være med til, at en omlægning af skolestrukturen betød skolelukninger og meldte sig derfor ud af forhandlingerne.

Siden fulgte en gevaldig omgang mudderkast i pressen, der til sidst endte med, at udvalgsformændene blev afsat. Siden lagde de sag an mod kommunen, og den er altså nu afgjort. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byretsdom bliver punktum i Randerssag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger