Kort: Cevea
Kort: Cevea
13.04.2018 kl. 12.02

Alternativ analyse vender op og ned på erhvervsvenlige kommuner

Et nyt bud på en rangering af landets bedste erhvervskommuner tegner et markant anderledes billede end de store erhvervsorganisationers årlige målinger.

Midtjylland har altid førstepladsen, og de storkøbenhavnske kommuner fylder sjældent meget i top 10. Sådan kan man oftest opsummere de årlige erhvervsklimamålinger, som Dansk Industri og Dansk Byggeri for eksempel laver.

Men nu har centrum-venstre-tænketanken Cevea budt ind med et alternativ. Og her bliver billedet af det kommunale erhvervsklima vendt op og ned.

Otte af kommunerne i top 10 ligger i Region Hovedstaden, og kun Billund og Ikast-Brande har fået plads i toppen af listen.

Mens eksempelvis Dansk Industris årlige måling i høj grad er baseret på en spørgeskemaundersøgelse udsendt til lokale virksomheder, har Cevea udvalgt fem objektive kriterier: Antal privatansatte, produktiviteten, størrelsen af eksporten, antal ansatte i nystartede virksomheder og vækst i privat omsætning.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

Artiklen fortsætter efter tabellen

 

Cevea: Kig på reel aktivitet

Kristian Wiese, der er direktør i Cevea, forklarer, at tænketanken har lavet listen, fordi de ikke mener, at tidligere lister giver et retvisende billede af erhvervsklimaet i kommunerne.

– Vi har simpelthen synes, det er dumt, primært at have lister som spørger virksomheder, hvor de synes, erhvervsservicen er god og så kigge på parametre som skat. Det har ikke givet et retvisende billede af erhvervsklimaet, idet kommuner med stor erhvervsaktivitet har ligget lavt på listerne. Vi mener, at det har en værdi at kigge på, hvor erhvervsaktiviteten rent faktisk ligger, forklarer Kristian Wiese.

LÆS OGSÅ Turisterne skal bruge to milliarder kroner mere på Sjælland

– Det er ikke for at sige, at den her liste skal stå alene, når man diskuterer erhvervspolitik og erhvervsvenlighed i kommunerne. Men der er forskel på forudsætningerne i kommunerne, og det kan man se i vores liste, siger han.

Gladsaxe: Fortjent placering

Den nye måling, der har Gladsaxe Kommune helt øverst på skamlen glæder ikke overraskende Trine Græse (S), der er borgmester i Gladsaxe.

– Vi er den første kommune i Danmark, der arbejder med begrebet velfærd for virksomheder på samme måde, som vi skaber velfærd for vores borgere. Det betyder, at vi hver dag gør os umage med at gøre Gladsaxe til et godt sted at drive virksomhed. Samtidig har vores virksomheder samlet set Danmarks højeste jobvækst og eksport. Derfor synes vi også, at vi har fortjent vores flotte placering, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Gladsaxe frister normalt en tilværelse lidt længere nede på listerne. På Dansk Industris seneste liste måtte kommunen tage til takke med en 40. plads.

LÆS OGSÅ Nye tal: Her er de danske vækstcentre

– Vi har længe undret os over, at Gladsaxe ligger så lavet i DI og Dansk Byggeris vurdering af erhvervsvenlighed. De mener, at erhvervsvenlighed handler om at sænke skatter og udlicitere opgaver. Vi gør rigtig meget ud af at være i tæt dialog med vores virksomheder, både når virksomhederne har brug for os som myndighed og som dialogpartner i forhold til at skabe vækst. Derfor er jeg enig i Ceveas kritik, siger Trine Græse.

DI: Kommuner gør forskel lokalt

Dansk Industri mener, at det stadig er vigtigt at se på, hvordan kommunerne klarer sig på et område som for eksempel sagsbehandling, der er et af parametrene, som DI måler på i deres årlige erhvervsklimaundersøgelse.

– Der er ikke nogen hemmelighed i, at væksten er stærk i og omkring de store byer. Det vi sætter fokus på, det er, hvad kommunerne selv kan gøre. Jeg mener stadig, at de kommuner, som gør alt, hvad de kan - dem som lægger sig i selen - de gør også en forskel lokalt, siger Kent Damsgaard til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele Ceveas analyse her. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Virksomheder og kommune deler elever

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Alternativ analyse vender op og ned på erhvervsvenlige kommuner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger