Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på talerstolen på KL's konference Teknik og Miljø ´18 i Aarhus. Foto: Rudi Holm
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på talerstolen på KL's konference Teknik og Miljø ´18 i Aarhus. Foto: Rudi Holm
12.04.2018 kl. 14.12

Minister: I skal have det lettere i kommunerne

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lover at fjerne en del af bureaukratiet på teknik- og miljøområdet til gavn for kommunalpolitikere og embedsmænd på området.
tekst Rudi Holm

Hverdagen skal være nemmere for politikere og embedsmænd i kommunernes teknik- og miljøforvaltninger. Derfor vil love og reguleringer på miljøområdet blive forenklet i løbet af det kommende år. Sådan lød budskabet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på KL's konference Teknik og Miljø ´18 i Aarhus.

– Der er rigtig meget regulering på teknik- og miljøområdet, og jeg har sat mig for, at gøre det simplere. Vi har allerede reduceret antallet af love og bekendtgørelser i Miljø- og Fødevareministeriet med 36 procent. Men derudover har jeg bedt et ekspertudvalg komme med anbefalinger til, hvordan man kan få en lettere lovstruktur. De anbefalinger er netop kommet – vi kalder dem lovkompasset - og de viser, at ud af de 95 love, vi har i dag på mit ministeriums område, kan vi komme helt ned på 43 love uden at svække beskyttelsesniveauet. Det er noget, vi sætter skub i i det kommende år. Og det skulle meget gerne gøre det meget enklere for jer i jeres hverdag. Selvfølgelig vil det ske i dialog med jer, så det bliver så stringent og enkelt som muligt, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren har en fortid i Ringkøbing-Skjerns kommunalbestyrelse, og han røbede fra talerstolen, at han dengang ikke altid følte, at "Christiansborg og kommunerne talte samme sprog".

– Det kan godt være, at det var mig, der ikke forstod det eller ikke hørte godt nok efter. Men i dag har jeg ét grundlæggende ønske, og det er, at vi taler samme sprog. Når I eller jeg lokaliserer problemer eller udfordringer, så skal vi være fælles om at løse dem. Vi er et alt for lille land til ikke at trække på samme hammel, og vi skal se hinanden som medspillere og ikke som modspillere. Naturens problemstillinger kender jo ikke til kommunegrænser, og vi bliver nødt til at samarbejde om udfordringerne, uanset om det handler om vand, affald, kyster eller støj, lød det fra ministeren.

Han nævnte, at han har forsøgt at lytte og efterkomme kommunernes ønske på blandt andet kystbeskyttelses- og klimatilpasningsområdet, hvor love er blevet forenklet og sagsbehandlingen er blevet gjort lettere.

– Jeg tror på, at de bedste løsninger findes ude i kommunerne. I er tæt på borgerne og i dialog med dem. Det kan man for eksempel ikke være i Kystdirektoratet. I har en helt anden berøringsflade og et lokalkendskab. Derfor er det vigtigt, at opgaven nu ligger hos jer, fastslog ministeren. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister: I skal have det lettere i kommunerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger