Luftfoto af Randers. Foto: Colourbox
Luftfoto af Randers. Foto: Colourbox
12.04.2018 kl. 12.56

Kommuner får penge til byudvikling

11 byer får en varierende pose penge fra Realdania. Pengene skal bruges til at skabe liv i bymidter.

Der kommer flere og flere indbyggere i yderområdernes hovedbyer, og 11 af dem får nu en pose penge fra Realdania.

Pengene skal bruges til at udvikle bymidterne, som i højere og højere grad må undvære det liv og aktivitet, som butikker skaber.

– Bymidten i hovedbyerne er under pres. Handel udgør en stadig mindre del af gågadens liv, og der er ikke noget der tyder på, at den tendens vil ændre sig. Spørgsmålet er så, hvis ikke handel kan sikre liv i bymidten, hvad kan og skal så? Det spørgsmål vil vi sammen med - i første omgang - 11 byer og kommuner forsøge at finde svar på. Vi har høje forventninger til, at resultatet udmønter sig i konkrete projekter til gavn og glæde for by og kommune, og til inspiration for andre, siger projektchef i Realdania Björn Emil Härtel Jensen i en pressemeddelelse.

De 11 kommuner, der får mellem 300.000 og op til 8.000.000 kroner, er udvalgt blandt 31 kommuner, som i første omgang udviste interesse for Realdanias projekt Hovedbyer på forkant.

LÆS OGSÅ KL blæser til kamp mod forhøjet grundkapitalindskud

14 kommuner endte med at sende en ansøgning, og Realdania har altså udvalgt 11.

Disse byer får støtte

Hobro

Aabybro

Vordingborg

Thisted

Rudkøbing

Varde

Odder

Kalundborg

Haderslev

Assens

Aabenraa

Pengene skal for ti af kommunernes vedkommende gå til at lave strategiplaner for byernes vedkommende. De skal indeholde en plan, som sørger for, at der bliver skabt nyt liv i de gågader og handelsgader, som ikke længere sprudler af driftige butikker.

Den sidste kommune, Vordingborg, har fået penge til et konkret projekt. Her skal stationsbygningen og de omkringliggende byrum omdannes.

Realdania gennemfører endnu en ansøgningsrunde på et senere tidspunkt, hvor interesserede kommuner kan ansøge. jki@kl.dk

Hovedbyer på forkant

En hovedby er defineret som den eller de større byer i en kommune, som kommunen vurderer, kan trække en udvikling i et større område. Blandt de udfordringer, som hovedbyerne i yderområderne og yderområderne som helhed står over for, er en ændret demografi med mange ældre borgere, nye erhvervsstrukturer hvor traditionelle erhverv forsvinder, ændrede indkøbsmønstre og mulighed for nye placeringer af detailhandlen uden for bymidten. Derfor er der mange steder brug for en ny strategi for bymidten.

Realdanias indsats ’Hovedbyer på forkant’ lægger sig i forlængelse af kampagnen ’På Forkant’, som var et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, KL og Realdania, og som hjalp 25 kommuner i yderområderne med at lave langsigtede strategiske udviklingsplaner. Flere af kommunerne i ’På Forkant’ arbejdede netop med at sætte fokus på en eller flere hovedbyer i kommunen.

Realdania har afsat i alt 73 mio. kr. til kampagnen Hovedbyer på forkant. 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får penge til byudvikling Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger