Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.04.2018 kl. 12.31

Divisionsforeningen til kommune: Afsæt penge til nyt stadion eller lev med tvangsnedrykning

Hvis Helsingør Kommune ikke inden juni afsætter penge til et endnu større stadion, vil den lokale fodboldklub blive tvangsnedrykket. Kiær: Vi kan slet ikke afsætte penge før budgetforhandlinger i efteråret.

FC Helsingør er lidt af en fodboldmæssig eventyrhistorie. Med små midler, et utidssvarende stadion og masser af gejst er klubben rykket op i Superligaen. De sportslige præstationer er blevet belønnet med planer om et nyt, større og mere moderne stadion.

Men ikke et stadion, der lever op til Divisionsforeningens krav til superligastadions.

Og det kan betyde, at FC Helsingør – skulle de overleve den første sæson i landet fineste fodboldrække – vil blive tvangsnedrykket til den næstbedste række.

Løsningen er, at kommunalbestyrelsen i Helsingør afsætter endnu flere penge til et stadion med flere tilskuerpladser.

LÆS OGSÅ Kendt svømmehal genåbner efter omfattende modernisering

Stop truslerne

Problemet er bare, at det skal ske inden juni, og selv hvis politikerne i Helsingør gerne ville bruge de estimeret 50 millioner kroner oven i de 75 millioner, de allerede har afsat, så kan de slet ikke afsætte pengene, før der er budgetforhandlinger i efteråret.

Men det tager Divisionsforeningen ikke umiddelbart hensyn til, siger foreningen i dag til Helsingør Dagblad. Der skal være tilsagn om penge til et nyt stadion, eller vil FC Helsingør ifølge reglerne blive tvangsnedrykket.

Den melding er faldet Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K) for brystet.

– Divisionsforeningen skal lade være med at true med den slags ting. Vi ved også, at Kommunernes Landsforening har et meget skarpt øje på de krav, som Divisionsforeningen stiller til kommunerne, fordi de simpelthen clasher med den kommunale virkelighed både myndighedsmæssigt og budgetmæssigt. Divisionsforeningen skal passe på med ikke at skabe bunden. Som kommune skal vi leve op til en masse ting, og det er Divisionsforeningen nødt til at indrette sin verden efter, siger Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Bygget til 1. division

Helsingørs nuværende stadion, der ligger ganske smukt placeret mellem hav og skov, består ikke af meget andet end en enkelt tribune med et par hundrede siddepladser. Resten er bænke og græs, hvor folk kan stå og kigge fodbold.

Det har klubben levet med i flere år, men med den seneste sportslige succes, der i første omgang gav oprykning til 1. division – landets næstbedste række – vedtog Helsingør Byråd, at der skulle bygges et nyt stadion. Det skal efter planen stå klar i slutningen af året og vil leve op til Divisionsforeningens krav til stadions i 1. division.

Det koster 75 millioner kroner men kan til gengæld huse 4.000 tilskuere, hvoraf de 300 kan sidde ned. Resten må stå.

Men det er ikke godt nok til Superligaen, hvor FC Helsingør lige nu ligger og roder rundt nede i bunden og altså er i fare for nedrykning. Divisionsforeningen, der regulerer spillet i landets tre bedste rækker, kræver nemlig, at der er plads til 10.000 tilskuere. Mindst 3.000 – altså ti gange så mange som i 1. division – skal kunne sidde ned.

Ikke kun et Helsingør-problem

Stadionproblematikken er ikke bare et problem, de bokser med i det nordsjællandske. Hobro IK, der også har været igennem et kometagtig oprykningseventyr måtte i det første år af deres Superligakarriere spille på dispensation, fordi fodboldklubbens stadion ikke levede op til Superliga-kravene. Det kostede 35 millioner kroner at ombygge det, så der var plads til det krævede antal tilskuere.

Også i FC Helsingørs naboklub Lyngby har der været hovedbrud omkring klubbens stadion. Her debatterede kommunalbestyrelsen i en længere periode om de skulle udvide det daværende stadion eller bygge et helt nyt. Det debatterede de så længe, at Divisionsforeningen til sidst besluttede, at hvis ikke der lå en konkret beslutning om et større stadion, ville klubben blive tvangsnedrykket. Den konflikt endte med, at det daværende Lyngby Stadion blev renoveret og nu opfylder superligakravene.

Krav er belastning for kommuner

De høje krav til stadionstandarder fik i slutningen af 2017 KL til at komme på banen. Stadionkravene, der ud over plads til tilskuere også handler om varme i banen og plads til tv-stationernes udstyr, er en belastning for kommunerne, lød opråbet.

Ikke bare virker det omsonst at kræve plads til 10.000 tilskuere, når de færreste superligaklubber i det hele taget kan tiltrække så mange mennesker, men det lægger også et pres på kommunerne, der i forvejen har svært ved at finde penge til anlæg. Det forklarede Lis Tribler, der dengang var medlem af KL’s børne- og kulturudvalg.

– Der er nogle udfordringer. Vi har prøvet det i Slagelse og Helsingør står over for det lige nu. De økonomiske vilkår, som kommunerne har med anlægsrammen og anlægsloftet er styret i økonomiaftalen med regeringen. Der bliver det svært for kommunerne at prioritere i forhold til på kort sigt at opfylde de her krav, sagde Lis Tribler til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Pres fra fans

Hun pegede også på, at der ligger et stort pres på politikerne, som næppe har lyst til at være skyld i, at de lokale fodboldhelte skal rykke ned i en lavere division.

– De, der kender fodboldverdenen og fansene omkring den, ved, at fans vil synes, at det er nogle underlige politikere, der ikke vil prioritere det her.

Divisionsforeningens formand, Claus Thomsen, pegede i den anledning på, at det ikke er et krav, at kommunerne finansierer stadionombygninger eller nybyggeri. Han peger også på, at klubberne kan finde et andet stadion at spille på.

– Man skal jo ikke investere i Superligaen, det er et valg, man træffer. For at spille i Superligaen er der nogle sportslige krav, der er nogle finansielle krav og nogle facilitetskrav. Det har de klubber, der spiller i dag opfyldt, og derfor har Superligaen den værdi, den har. Der er ikke krav om, at man skal bygge stadion, og der er nogle dispensationsmuligheder. Man kan sagtens spille på et andet stadion, der opfylder kravene, og den finansiering, som man får fra de fælles indtægter, dækker rigeligt de omkostninger, der måtte være ved det, sagde Claus Thomsen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

FC Helsingør har i denne sæson spillet to ”hjemmekampe” på FC Nordsjællands stadion i Farum, fordi hjemmebanen i Helsingør var ubrugelig på grund af frost. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Divisionsforeningen til kommune: Afsæt penge til nyt stadion eller lev med tvangsnedrykning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger