Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
11.04.2018 kl. 10.58

Stigning i førtidspensioner i København

Flere københavnere får førtidspension, hvis man kigger på udviklingen i 2017. Det glæder fagborgmesteren.

Dagen efter Københavns Kommune offentliggjorde en kritisk undersøgelse af kommunens praksis i forhold til at tildele førtidspension, sender beskæftigelsesforvaltningen nu de seneste tal ud. Og de viser, at København i højere grad end tidligere tildeler førtidspensioner.

– Jeg er glad for, at vi nu hurtigere får afklaret borgerne og får sendt flere syge borgere på førtidspension. Vi skal hele tiden sørge for, at der er fremdrift i sagerne, så dem, der er for syge til at arbejde, får en førtidspension, mens de, der kan arbejde, bliver hjulpet bedst muligt ind på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) i en pressemeddelelse.

De nye tal viser, at antallet af nye førtidspensionister i Københavns Kommune er steget med 50 procent. I første halvår af 2017 fik 178 personer førtidspension. I andet halvår af 2017 var tallet steget til 275 personer.

Svag stigning

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren peger på, at politikerne på Københavns Rådhus i 2015 indgik en aftale, der skulle sikre, at borgere bliver visiteret til den rigtige ordning.

LÆS OGSÅ Coronadispensation i beskæftigelsesindsatsen forlænget

Desuden indgik Borgerrepræsentation i sommeren 2017 en aftale omkring netop førtidspension, der skulle sikre, at sagsbehandlingstiderne faldt, så borgerne fik afklaret deres sager hurtigere.

Og antallet af nye førtidspensionister har da også været støt stigende siden aftalerne er indgået. I første kvartal af 2015 fik blot 39 københavnere tildelt førtidspension.

Det var lige efter den seneste reform af førtidspensionsområdet, hvor en række nye principper blev indført. For eksempel indførte Folketinget de såkaldte ressourceforløb, hvor personer over en årrække skal have afklaret deres arbejdsevne, inden de kan tildeles førtidspension.

I fjerde kvartal af 2017 fik 138 københavnere tildelt førtidspension – altså godt en tredobling sammenlignet med 2013.

LÆS OGSÅ KL vil have muligheden for onlinemøder gjort permanent

Antallet af nye førtidspensionister er dog stadig langt under niveauet i nullerne, hvor mellem 300 og 400 personer fik tildelt førtidspension hvert kvartal.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mistet tillid

Gårsdagens undersøgelse, som er udarbejdet af en taskforce nedsat af Københavns Kommune, beskriver, hvordan sagsbehandlingen i Københavns Kommune har brugt en ”restriktiv tolkning” af lovgivningen på området, hvilket har betydet, at få personer har fået tildelt førtidspension. Taskforcens formand, lektor i socialret John Klausen sagde i den forbindelse:

– Vi kan overordnet se, at der er rum for en praksisændring i Københavns Kommune. Både i forhold til en lidt anden tolkning af lovgivningen i tråd med den ændring, der er på vej fra Folketinget, men også i forhold til at investere i sagsbehandlingen for de udsatte borgere. Vores undersøgelse viser, at kommunen kan gøre mere for at skabe bedre arbejdsbetingelser for medarbejderne, så borgerne hurtigere bliver afklaret og får en bedre oplevelse af deres møde med jobcentret.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Taskforcens anbefalinger vil beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tage med til udvalgsarbejdet i Borgerrepræsentationen.

– Der er desværre borgere, der føler, at de har mistet tilliden til systemet, og det skal vi rette op på så godt vi kan. Vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at sagsbehandlerne har gode vilkår til at lave en hurtig og præcis afklaring af borgerne, så vi hjælper dem bedst muligt enten i gang igen på arbejdsmarkedet eller med at få en førtidspension, siger Cecilia Lonning-Skovgaard. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Stigning i førtidspensioner i København Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger