Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10.04.2018 kl. 13.11

Kommunale konfliktpenge ryger tilbage til velfærden

Aalborg Kommune vil ikke lægge konfliktpenge i kommunekassen i tilfælde af strejke og lockout. Det samme har en række andre kommuner besluttet.
tekst Emil Heje Helweg-Larsen

Hvis der udbryder storkonflikt, vil sparede lønpenge i Aalborg kommune forblive i de enkelte forvaltninger frem for at gå til kommunens sparegris. Det har et flertal af partierne i Aalborg Kommunes kommunalbestyrelse besluttet. Den beslutning blev truffet på et møde mellem budgetforligspartierne i går mandag.

Det fortæller Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), til Nordjyske Stiftstidende.

– Pengene hører jo til der, og det er ikke min holdning, at man skal kunne spare penge op eller tjene penge på det. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi prioriterer vores velfærd, og hvis vi er så uheldige, at vi kommer i konflikt, synes jeg, at pengene skal blive ude i områderne, siger han.

Tilbagebetaling

Hvis konflikten bryder ud og varer mere end fem dage, må kommunen ikke opkræve betaling for serviceydelser som børnepasning. Politikerne i Aalborg har endnu ikke besluttet, om eller hvordan, de skal betale borgernes egenbetaling tilbage.

– Årsagen til, at jeg ikke har meldt ud før, er, at sådan en beslutning hører hjemme i budgetforligspartierne, og der skal vi drøfte sådan noget, siger borgmesteren, der også forklarer, at han håber, det ikke bliver aktuelt.

LÆS OGSÅ Stor aftale skal sikre mandskab til kritiske funktioner i kommunerne

Enhedslisten har tidligere foreslået i Nordjyske Stiftstidende, at pengene skulle gå til de områder, der er blevet berørt af strejke eller lockout.

Aalborg er senest i rækken

I flere andre kommuner i landet har politikerne ligesom i Aalborg besluttet, at sparede penge fra en strejke og lockout skal gå tilbage til de områder, der har sparet dem.

Det drejer sig blandt andet om Albertslund Kommune på den københavnske vestegn, der som den første kommune besluttede, at de sparede penge ikke bare skulle gå i kommunekassen.

Ud over Albertslund og Aalborg mener både København, Tårnby, Nyborg, Odense og Gladsaxe også, at de lønkroner, der spares på lærere, pædagoger, SOSU-assistenter med mere, skal gå til de oprindeligt tiltænkte steder.

LÆS OGSÅ Bundsgaard og Bondo tror på arbejdstidsaftale for lærerne til foråret

Ikke alle er enige

I Frederikssund og Hvidovre har forslaget om, at lønbesparelserne skal bruges på de områder, de blev sparet fra, været oppe at vende, men begge steder er det blevet nedstemt.

Venstre i Hvidovre mener, at kommunerne ikke bør blande sig i konflikten mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, og Venstre i Frederikssund deler denne holdning. Ifølge dem skal beslutningen om, hvad pengene skal bruges på, tages i økonomiudvalget.

Parterne i de kommunale overenskomstforhandlinger har varslet strejke og konflikt. Varslerne er blevet udskudt med 14 dage af forligsmanden, og kan derfor først træde i kraft den 22. april for strejkernes vedkommende og den 28. april for lockoutens vedkommende. Forhandlingerne mellem de faglige organisationer og KL fortsætter i Forligsinstitutionen i morgen onsdag. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunale konfliktpenge ryger tilbage til velfærden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger