Flere og flere unge får en psykiatrisk diagnose som ADHD, autisme eller angst. Det viser en analyse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet.
Fra 2010 til 2017 er andelen af unge med en diagnose vokset eksplosivt fra fire procent til ni procent.
Udviklingen bekymrer Joy Mogensen (S), der er formand for KL’s socialudvalg.
– Vi er dybt bekymrede over den udvikling, vi ser, hvor flere og flere børn og unge udvikler mistrivsel og egentlig psykiske vanskeligheder. Det er et stort samfundsproblem, som vi er nødt til at tage meget alvorligt, siger Joy Mogensen til Momentum.
LÆS OGSÅ
Socialrådgiverne: Ordre om at spare på alle børnesager er utilgivelig
Ifølge Joy Mogensen, der også er borgmester i Roskilde, betyder stigningen, at kommunerne bliver presset økonomisk. Stigningen i unge diagnoser betyder nemlig, at der skal bruges flere lærere, pædagoger, psykologer, socialrådgivere og lignende med de rette kompetencer.
Momentum har talt med leder af Ressourcecentret i Sønderborg Kommune, Ditte Randal-Lund, der også har oplevet en voldsom stigning i andelen af børn med diagnoser.
– Vi oplever et stort pres for at få børnene udredt og samtidig en stor efterspørgsel på vores specialindsatser, forklarer hun til Momentum.
I ungdomspsykiatrien i Region Sjælland kan ledende overlæge Jesper Pedersen ikke umiddelbart pege på en enkelt grund til stigningen. Men han mener, at der har været et udækket behov, som er blevet opdaget i kraft af, at sundhedsvæsnet er blevet bedre til at håndtere børn med diagnoser.
LÆS OGSÅ
10-års plan for psykiatrien skal sætte menneskers hele liv i centrum
Du kan læse hele historien hos Momentum. jki@kl.dk