Colourbox
Colourbox
10.04.2018 kl. 15.17

Borgmester efter ny rapport: København skal blive bedre til at tildele førtidspension

København skal bruge penge og uddannelse, hvis ambitionen om at ændre praksis på førtidspensionsområdet skal opfyldes.

I Københavns Kommune er det svært at få førtidspension eller fleksjob. Det er konklusionen i en konsulentrapport, som Københavns Kommune netop har offentliggjort. Og derfor skal kommunens sagsbehandlere blive bedre til at tilkende borgere førtidspension, mener beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

– De, der er for syge til at arbejde, skal have en førtidspension hurtigst muligt, og de, der kan klare et arbejde, skal hjælpes i gang igen. Vi har ikke tidligere været gode nok til at hjælpe de mest udsatte borgere, og det skal vi rette op på hurtigst muligt, siger beskæftigelsesborgmesteren i en pressemeddelelse.

Rapporten er forfattet af en taskforce, som Københavns Kommune nedsatte i 2017 efter det kom frem, at Københavns Kommune er blandt de kommuner i landet, der tilkender allerfærrest førtidspensioner.

Taskforcen, der er ledet af lektor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen, peger på, at sagsbehandlingen i Københavns Kommune har brugt en ”restriktiv tolkning” af lovgivningen på området.

LÆS OGSÅ Ringere service for nedslidte borgere, hvis seniorpensionen fjernes fra kommunerne

– Vi kan overordnet se, at der er rum for en praksisændring i Københavns Kommune. Både i forhold til en lidt anden tolkning af lovgivningen i tråd med den ændring, der er på vej fra Folketinget, men også i forhold til at investere i sagsbehandlingen for de udsatte borgere. Vores undersøgelse viser, at kommunen kan gøre mere for at skabe bedre arbejdsbetingelser for medarbejderne, så borgerne hurtigere bliver afklaret og får en bedre oplevelse af deres møde med jobcentret, siger formand John Klausen.

Den restriktive tolkning har betydet, at der har været stort fokus på at opfylde de formelle krav i lovgivningen – blandt andet i forhold til dokumentationskrav – og mindre fokus på mulighederne for at udvikle borgerens arbejdsevne, som det hedder i rapporten.

Langt sejt træk

Taskforcen peger blandt andet på, at de har set eksempler på, at kommunen med relevante tilbud og bedre opfølgning kunne have afklaret borgernes arbejdsevne hurtigere.

I rapporten konkluderer taskforcen også, at der er brug for mere mandskab og uddannelse, hvis der skal rettes op på langsommelig afklaring.

LÆS OGSÅ Kommunerne vil genstarte coronaramt beskæftigelsesindsats

– Der er allerede igangsat en række initiativer i København, som peger i den rigtige retning, for eksempel ved at afsætte midler til området og gennemføre forskellige kompetenceudviklingsaktiviteter, men det er vores vurdering, at der skal meget mere til, og at det bliver et langt sejt træk at skifte kurs efter mange år med få tilkendelser både af fleksjob og førtidspension, siger taskforce-formand John Klausen.

Taskforcen blev nedsat i sommeren 2017 som et af syv initiativer, der skal styrke indsatsen på førtidspensions- og fleksjobområdet.

Du kan læse den samlede afrapportering her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester efter ny rapport: København skal blive bedre til at tildele førtidspension Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger