Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.04.2018 kl. 14.07

Advokatundersøgelse af skandalesag: Tidligere ansatte bør have erstatning

Kammeradvokaten konkluderer efter en undersøgelse af forholdene i teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune, at en række tidligere ansatte bør have erstatning.

Fire tidligere medarbejdere bør have erstatning, og syv andre skal have en beklagelse. Det er konklusionen på en advokatundersøgelse af forholdene i to afdelinger af Teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune.

Ifølge Kammeradvokaten, der har stået for undersøgelsen, er fire tidligere ansatte er blevet behandlet særligt dårligt.

– Fire klagere bør have udbetalt et pengebeløb. Der er i disse tilfælde tale om, at den enkelte klager er blevet behandlet forkert i sådan en grad, at klageren kunne have ført sag mod kommunen og fået tilkendt et beløb, skriver Kammeradvokaten i rapporten, som magistraten har behandlet på et møde i dag mandag.

Kammeradvokaten beskriver en kultur, hvor ledelsen i Teknik- og miljøforvaltningen i flere sager har lagt usagligt pres på ansatte.

LÆS OGSÅ Målet er mere fuldtid på det kommunale arbejdsmarked

– Nærmere bestemt er flere sager udtryk for, at man i stedet for, at arbejdsgiver har taget en åben dialog med den ansatte om forhold, man ønskede ændret, på forskellig måde har søgt at lægge et usagligt pres på den ansatte, tilsyneladende for at få den pågældende til selv at forlade arbejdspladsen. Intensiteten af disse forsøg har varieret, men i enkeltstående tilfælde er dette sket på en urimeligt grov måde, skriver Kammeradvokaten.

22 tidligere ansatte har på baggrund af forholdene i forvaltningen klaget over behandlingen, og det er disse 22 personalesager, som Kammeradvokaten har undersøgt.

Ud over de fire ansatte, der bør have erstatning, og de syv medarbejdere, der bør have en undskyldning, er to af sagerne forældede, og i ni af sagerne mener Kammeradvokaten ikke, at kommunen bør foretage sig yderligere.

Sagen i Aarhus begyndte at rulle i oktober 2016, da Århus Stiftstidende i en artikelserie skrev om forholdene i Natur og Vejservice, der hører under Teknik- og miljøforvaltning. Artiklerne førte til at afdelingens chef blev fyret og politianmeldt, ligesom den øverste direktør for Teknik og Miljø og en anden afdelingschef mistede deres job.

LÆS OGSÅ På Danmarks bedste offentlige arbejdsplads styrer medarbejderne selv

Siden afsløringerne er der lavet i alt tre undersøgelser af forløbet. De første to stod Ernest & Young for, mens den tredje og sidste altså er udfærdiget af Kammeradvokaten.

Rådmand: Vil følge anbefalinger

Advokatundersøgelsens rapports anbefalinger i forhold til de 22 personalesager modtager den nyligt tiltrådte rådmand Bünyamin Simsek (V). Han kalder konklusionerne i rapporten alvorlige.

– Jeg har her til morgen modtaget rapporten, som er ganske omfattende. Jeg synes, at konklusionen er alvorlig, fordi Kammeradvokaten anbefaler, at der skal udbetales godtgørelse til fire tidligere medarbejdere, samt at der bør gives en skriftlig beklagelse til yderligere ni medarbejdere. Selv om der er tale om sager over en lang årrække, viser det, at der har været problemer i ledelsen i en del af Teknik og Miljø, siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Her siger han desuden, at han ønsker at følge anbefalingerne angående de 22 personalesager.

LÆS OGSÅ Sådan får kommunalt ansatte et langt arbejdsliv

Kammeradvokatens rapport indeholder også en række anbefalinger, der skal forhindre, at lignende sager kan opstå.

Det drejer sig blandt andet om, hvordan Aarhus Kommune håndterer ”vanskelige personalesager”, og hvordan fratrædelsesaftaler indgås.

Også de anbefalinger vil rådmand Bünyamin Simsek arbejde videre med.

– Jeg vil sikre, at der bliver iværksat de nødvendige handlinger og truffet de beslutninger, der skal til for, at den samlede tillid kan genoprettes til Teknik og Miljø, så alle vores 1350 medarbejdere kan udføre deres arbejde til glæde og gavn for Aarhus, siger han.

LÆS OGSÅ Pensionsalderen nærmer sig for 45.000 kommunalt ansatte

Du kan finde den offentlige del af Kammeradvokatens undersøgelse her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Advokatundersøgelse af skandalesag: Tidligere ansatte bør have erstatning Felter med * skal udfyldes
 
Af: Brian Sten Larsen
Den 17.08.2018 kl. 19:34

Kovendinger i sagen

svar på: Advokatundersøgelse af skandalesag: Tidligere ansatte bør have erstatning

https://www.facebook.com/briansten.larsen/videos/2007201106004100/?fref=mentions

Politisk råddenskab forsætter i Aarhus, hvor man prøver at lukke sagen uden at alt er undersøgt...

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger