Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.04.2018 kl. 11.06

Varmekunder får straks 169 millioner tilbage

Varmekunder i Aarhus får 169 millioner kroner tilbage. Det besluttede et enigt byråd i går, efter at havde fået et vink med en vognstang fra Energitilsynet. Rådmand kritiserer, at en langsommelig sagsbehandling har forhindret, at man med datavask finder frem til de kunder, der oprindeligt betalte.

Der er egentlig tale om meget gamle penge. I alt 169 millioner kroner, som de aarhusianske varmekunder betalte for meget tilbage i 1999. Derfor har politikerne i Aarhus da også i teknik- og miljøudvalget og Magistraten over et år diskuteret muligheden for at finde frem til de historiske kunder via en såkaldt datavask.

Men nu har Energitilsynet mistet tålmodigheden og stopper diskussionen med en såkaldt tilkendegivelse, der siger, at pengene bør tilbagebetales i 2018 ved en nedsættelse af varmetaksten for de nuværende kunder.

Da sagen skulle behandles på byrådsmødet i går torsdag var indstillingen til byrådet oprindeligt, at man i første omgang skulle bruge en million kroner på at datavaske et ufuldendt datagrundlag fra 2003, som man var i besiddelse af fra en lignende overdækningssag fra 2006.

Vink med vognstang

Byrådet valgte imidlertid at følge Energitilsynets tilkendegivelse. Ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) var der tale om et vink med en vognstang, som kan blive fulgt op af et decideret påbud.

LÆS OGSÅ Ny vindmølleaftale giver kommuner penge i kassen

– Vi har 28. marts fået en tilkendegivelse fra Energitilsynet, der klart tilkendegiver at AffaldVarme skal komme med plan for nedsættelse af varmetaksten fra 1. maj. Gør man ikke det, kan man forvente et egentligt pålæg. På den baggrund fremsatte jeg et forslag til byrådet om, at man begynder tilbagebetalingen, så den er afsluttet inden udgangen af 2018. Det har alle partier tiltrådt, siger rådmanden.

Nedsættelsen svarer til cirka 1.700 kroner per husstand. Den nuværende rådmand, der kom til første januar i år, benytter lejligheden til at lange ud efter sin socialdemokratiske forgænger Kristian Würtz.    

– Der er gået lang tid med sagsbehandlingen under den tidligere rådmand. Der er gået over et år siden AffaldVarme kunne konstatere, at pengene skulle tilbagebetales. Teknik- og miljøudvalget blev orienteret tilbage i marts 2017. Hvis man havde brugt den tid bedre, så kunne man have afdækket det her, inden Energitilsynets tålmodighed forståeligt slap op, siger Bünyamin Simsek.

God løsning

Socialdemokraternes teknik- og miljøordfører, Ango Winther, erkender, at det har taget for lang tid at behandle sagen og man dermed forpassede chancen for at finde frem til de oprindelige betalere. Han er dog godt tilfreds med byrådets beslutning.

LÆS OGSÅ Borgmestre går sammen om fremtidens energi
FOR ABONNENTER

Han hæfter sig ved, at de 42 millioner af de oprindelige beløb på 211 millioner kroner, der skulle betales tilbage allerede er tilbageført via takstnedsættelser.

– Det er de private boligforeninger, almennyttige boligforeninger, privatejede varmeværker der har meddelt, at de ikke ville være med til at finde de historiske kunder og allerede har sat taksten ned, siger Ango Winther.

Begrundelsen er, at det kan blive for dyrt at finde de historiske kunder.

– Man skal først bruge en million på at finde kunderne, og så finder man måske ud af, at det koster x antal millioner i administrationsomkostninger at tilbagebetale, så jeg har det fint med, at vi lander på den løsning. Det kan godt være, vi har været lange i spyttet, men nu bruger vi samme model som dem og som Energitilsynet anbefaler, siger Ango Winther.

LÆS OGSÅ Millioner venter på kommunerne
FOR ABONNENTER

Aarhus havde i 2006 som sagt en tilsvarende sag. Dengang blev varmeprisen sænket i to år, men derudover blev der betalt 121 millioner kroner tilbage til varmekunderne. Det kostede 29 millioner kroner i administrative omkostninger at sende de kontante engangsbeløb tilbage til de historiske kunder. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Varmekunder får straks 169 millioner tilbage Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger