Foto: Furesø Kommune
Foto: Furesø Kommune
03.04.2018 kl. 15.20

Enigt byråd: Udskyd udligningsreformen

Furesø Byråd opfordrer nu i fællesskab Folketinget til at finde en balanceret løsning i den aktuelle debat om justering af udligningssystemet.
tekst Tom Ekeroth

Furesø Kommune betaler allerede 270 millioner kroner årligt i udligning til andre kommuner. Med forslaget til en udligningsreform risikerer Furesø at skulle betale yderligere 35 millioner kroner årligt i udligning. Det svarer til udgifterne til cirka 90 social- og sundhedshjælpere eller driften af én af kommunens syv folkeskoler.

Furesø vil dermed være én af de kommuner i landet, der bliver hårdest ramt af udligningsreformen og dermed være tvunget til at reducere i velfærd for borgerne, unge såvel som ældre.

Byrådets kritik går på, at forslaget til en udligningsreform hviler på et ugennemsigtigt og udokumenteret grundlag. Hertil kommer, at forslaget vil ramme Furesø meget hårdt i én tid, hvor Furesø i forvejen er presset af stigende velfærdsudgifter til flere børn og ældre samt udgifterne til den store gæld fra Farum-tiden.

Byrådet udtaler henvendt til Folketinget: 

LÆS OGSÅ Udligning uden ende
FOR ABONNENTER

"En ændring af udligningssystemet må hvile på et gennemskueligt og forståeligt grundlagt, og det er bestemt ikke tilfældet med det nuværende udspil. Eksempelvis står vores nabokommuner Ballerup og Rudersdal til at modtage mellem 40 og 70 millioner kroner mere i udligning hvert år, samtidigt med at vi skal aflevere 35 millioner kroner yderligere. Der er ingen gennemskuelig forklaring på dette. Vores serviceniveau ligger ikke højere end nabokommunernes – tværtimod.

Vi har ad flere omgange bedt om at se de beregninger, der ligger til grund for de foreslåede justeringer af udligningen. Vi savner i den grad gennemsigtighed og forklaringer, og det får vi ikke.

Det virker helt urimeligt, hvis vi skal ud og sænke vores serviceniveau, samtidig med at nabokommuner kan øge deres.

Vi står sammen i byrådet i denne sag og har fået foretræde for Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg den 5. april 2018, hvor vi vil uddybe vores synspunkter om, at udligningsreformen bør udskydes, indtil beregningsforudsætningerne er fuldt belyst. Samtidig må der ske en kompensation af de kommuner, der bliver hårdest ramt." tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Udligningsoverblik
FOR ABONNENTER

Om serviceniveau

Furesø har i dag et lavere serviceniveau end nabokommunerne på en række områder:

  • Udgifter til ældre (67 år og derover) er i Furesø gennemsnitligt på 36.753 kroner, Rudersdal bruger 46.029 kroner og Ballerup 48.476 kroner.
  • Furesø Kommune bruger i gennemsnit 7.811 kroner til børn og unge med særlige behov. Rudersdal bruger 8.902 kroner og Ballerup 14.798 kroner.
  • Furesø kommune bruger årligt 421 kroner pr. borger til folkebiblioteker. Tallet for Rudersdal er 521 kroner og for Ballerup 704 kroner.
  • Furesø har færre administrative ansatte pr. 1.000 borgere end nabokommunerne nemlig 13,6 mod 17,8 i Ballerup.

Kilde: Furesø Kommune

 

Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Enigt byråd: Udskyd udligningsreformen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger