Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.09.2017 kl. 10.30

Vallensbæk vil skabe smart city-sikkerhed

Byrummet fyldes med smart teknologi, der skal gøre det lettere, tryggere og sjovere for borgere at bo, arbejde og færdes i Vallensbæk og andre "smart cities". Men teknologi kan misbruges, hvis sikkerheden halter efter. Det gør Vallensbæk nu noget ved.
tekst Tom Ekeroth

Vallensbæk har vedtaget en smart city-vision, der skal øge borgernes livskvalitet. Kort sagt gør kommunen elementer i byrummet smarte ved at udstyre dem med teknologi, der kan gøre byrummet bedre. Det kan for eksempel være gadebelysning, der tænder, når der er behov for det, forsøg med selvkørende busser eller sensorer, der måler luftkvaliteten i klasselokalerne, så eleverne kan få et bedre indeklima.

Men den teknologi, der fylder byrummene – både de sensorer, der sættes op i byen og de smartphones, vi alle går rundt med i lommen – kan misbruges, hvis it-sikkerheden ikke er i top.

Det kunne være hacking af opsatte sensorer, hvilket ikke lyder så voldsomt, hvis det er en luftmåler i et klasselokale, der er tale om. Men hvis det drejer sig om for eksempel trafikstyringsanlæg, kan det koste menneskeliv. Samtidig skal folks privatliv beskyttes, så de data, der udveksles mellem for eksempel din smartphone og en sensor i en lygtepæl, ikke uden dit samtykke kan opfanges og bruges til at identificere dig og din færden.

Cybersecurity har traditionelt ikke stået højt på prioriteringslisten i verdens smart cities, måske fordi det lyder lidt kedeligt og besværligt i forhold til al den "sjove" teknologi. Men sikkerhedstruslerne mod byernes smart city-løsninger er globale og vil i de kommende år stige i omfang og teknisk kompleksitet.

LÆS OGSÅ Furesø bedst i test

I de danske kommuner, der arbejder med smart city-løsninger, ønsker man et bedre overblik over, hvordan man kan få sikre smart city-løsninger. Behovet for at udvikle fælles retningslinjer og fælles best-practices på tværs af kommuner og offentlige institutioner presser sig på. 

– Borgernes sikkerhed er vigtigst. Men cybersecurity skal ikke være en hæmsko i forhold til at udnytte mulighederne i ny teknologi til at forbedre vores livskvalitet. Derfor tager Vallensbæk førertrøjen på og går sammen med en stribe samarbejdspartnere ind i arbejdet med at få en grundlæggende sikkerhed på plads og dermed bane vejen for innovative teknologier uden at gå på kompromis med borgernes retssikkerhed, siger borgmester Henrik Rasmussen (K).

Vallensbæk Kommune har taget initiativ til projektet SCL – Smart City Cybersecurity Lab.

Kommunen er leder af projektet, der netop har modtaget 1,7 millioner kroner i udviklingsmidler fra Vækstforum Region Hovedstaden. Projektet skal frem til 2019 arbejde strategisk med at udvikle fælles rammer og retningslinjer for cybersecurity i smart city-løsninger.

LÆS OGSÅ Børnene: Lærerne interesserer sig ikke for vores digitale liv

I projektet deltager foruden Vallensbæk Kommune også Ballerup Kommune, Frederiksberg Kommune, DTU, Fredensborg Kommune, Gate21 og IDA. Målet for SCL er at få etableret et tæt samarbejde mellem offentlige og private institutioner om sikkerhed og beskyttelse af privaltliv i Smart Cities. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vallensbæk vil skabe smart city-sikkerhed Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger