Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.09.2017 kl. 10.49

Odense og Gentofte bedst til kontrol af social dumping

Kommunerne er blevet bedre til at sikre sig mod snyd, når opgaver udliciteres, viser ny rapport.
tekst Rudi Holm

Odense og Gentofte er bedst blandt landets kommuner til at kontrollere, at der ikke fifles og snydes med løn og arbejdsvilkår, når de udliciterer en opgave. Det viser en ny rapport, som analysebureauet Advice har udarbejdet for fagforeningen 3F.

Rapporten viser også, at mange kommuner er blevet bedre til at forpligte eksterne leverandører til at sikre, at der ikke sker social dumping gennem de såkaldte arbejdsklausuler. I 2014 anvendte 47 procent af kommunerne arbejdsklausuler – i 2017 er tallet 51 procent.

Forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, mener dog, at alle kommuner ligesom staten burde være tvunget til at anvende arbejdsklausuler på alle områder uanset kontraktstørrelse.

– Alene sidste år udliciterede de danske kommuner samlet set for 61,98 milliarder kroner. Den udenlandske arbejdskraft slår alle rekorder. 3F oplever lønsnyd hos særligt udenlandske virksomheder, der bevidst underbetaler og bedriver unfair konkurrence. For at sætte en kæp i hjulet hos de brodne kar, er det afgørende, at kommuner og regioner bruger arbejdsklausuler med et kædeansvar, skrappe sanktioner, og at der løbende føres kontrol, siger han.

LÆS OGSÅ Sender advarsel til rengøringsfirma: Vil ikke medvirke til social dumping

Og netop kontrollen halter det med i mange kommuner, viser rapporten. Kun i cirka halvdelen af kommunerne kontrolleres det altid eller ofte, om klausulerne overholdes. Det er stærkt bekymrende, mener Henning Overgaard.

– Forestil dig, at politiet ikke førte tilsyn med hastigheden på motorvejene, at Fødevarestyrelsen ikke førte tilsyn med den mad, vi sætter tænderne i. når der ikke bliver ført tilsyn med, om arbejdsklausulerne bliver overholdt, så spiller vi hasard med danskernes arbejdsliv – og lovlydige firmaers konkurrencekraft, siger han.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i KL, Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), siger, at han forstår kritikken.

– Selvfølgelig er der problematisk, hvis man ikke kontrollerer. Men det er mit indtryk, at det er et område, som kommunerne har fokus på. I min egen kommune har vi indført kontrol, og det har vist sig nødvendigt, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bedst til at kontrollere er Odense og Gentofte, der er henholdsvis socialdemokratisk og konservativt ledet.

– Det her handler altså ikke om partifarve eller politiske overbevisninger – det handler om, hvorvidt man ønsker at tage ansvar for ordnede forhold og for fair konkurrence, eller om man ikke gør det, siger Henning Overgaard.

Gentofte Kommune har haft arbejdsklausuler siden 2010, og borgmester Hans Toft (K) lægger ikke skjul på, at det primært skyldes et ønske om, at alle kommunens opgaver holder sig på den rette side af loven.

– Vi vil gerne konkurrenceudsætte vores opgaver, og i den forbindelse vil vi gerne have, at alt foregår på den rette måde. Vi ønsker, at der skal være fuld respekt om, at landets love og regler overholdes, og at der er respekt omkring den danske model, så alle spilleregler overholdes, uanset hvor langt man kommer ud i leddene hos mulige underleverandører, sagde han under et debatmøde om emnet på Folkemødet i sommer. ruh@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Odense og Gentofte bedst til kontrol af social dumping Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger