15.09.2017 kl. 06.40

Udsatte borgere skal hjælpes ind i fællesskaber

Kommunerne kan i højere grad hjælpe udsatte borgere ind i frivillige fællesskaber, det mener en task force nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

En task force anbefaler, at frivillige organisationer, foreninger, virksomheder og det offentlige arbejder for, at flere udsatte borgere tager del i frivillige fællesskaber, og at der arbejdes for at nedbryde barrierer for udsatte borgeres deltagelse i frivillige fællesskaber.

Regeringen barsler med en ny civilsamfundsstrategi, og som led i det arbejde nedsatte børne- og socialminister Mai Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) i juni en task force, der skulle se nærmere på inklusionen af socialt udsatte i frivillige fællesskaber og vilkårene for den frivillige sociale sektor.

Task force gruppen påpeger, at der et behov for at styrke koblingen mellem frivillige fællesskaber og den kommunale indsats for eksempel ved, at kommunen hjælper udsatte borgere ind i frivillige fællesskaber enten ved siden af eller i forlængelse af den offentlige indsats. Det kunne for eksempel være i form af peer-to-peer indsatser, hvor den frivillige bruger sine erfaringer til at hjælpe og støtte andre eller for eksempel i form af, at flere frivillige indsatser tænkes systematisk ind i sammenhæng med kommunernes forebyggende arbejde.

Dansk Ungdoms Fællesråds formand Kasper Sand Kjær har siddet med i task forcen, og han glæder sig over at have været en del af samarbejdet med de ni andre organisationer i task forcen.

LÆS OGSÅ Til miljøministeren: Hjælp med at redde livet i Lillebælt

– Jeg har været rigtig glad for arbejdet og samarbejdet i task forcen og for de anbefalinger, vi nu giver videre til regeringen, siger Kasper Sand Kjær.

Civilsamfundet er større

Han påpeger dog samtidig, at anbefalingerne langt hen af vejen kun fokuserer på vilkårene for den frivillige sociale sektor, og han ser frem til, hvordan regeringen samlet set har tænkt sig, at en ny strategi for hele civilsamfundet skal se ud.

– Det danske civilsamfund er større og bredere end den frivillige sociale sektor, der har været omdrejningspunktet for arbejdet i task forcen. Jeg håber derfor, at regeringen vil hæve blikket og kigge på hele civilsamfundet og også inddrage andre dele af foreningslivet og det frivillige Danmark i det videre arbejde med en samlet civilsamfundsstrategi, lyder det fra Kasper Sand Kjær.

Fem anbefalinger

Task forcens anbefalinger til at styrke det frivillige sociale arbejde i Danmark har følgende overskrifter:

 1. Styrk indsatsen for at få flere udsatte borgere med i frivillige fællesskaber
 2. Styrket repræsentation af det frivillige sociale område
 3. Styrkelse af den lokale frivillighed og udvikling af frivilligcentrenes rolle
 4. Stabil støttestruktur til det frivillige sociale arbejde
 5. Mere og bedre samarbejde mellem kommuner og den frivillige sektor

Læs mere om de enkelte anbefalinger

Regeringens civilsamfundstaskforce

Medlemmerne af task forcen er:

 • Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd
 • Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen
 • Vibe Klarup, formand for Frivilligrådet
 • Arne Eggert, udviklingsdirektør i Kommunernes Landsforening
 • Tine Roed, direktør i Dansk Industri
 • Hanna Line Jakobsen, præsident i Dansk Røde Kors
 • Ellen Bæk, næstformand i Landsforeningen for efterladte efter selvmord
 • Nille Skalts, managing partner i Spark
 • Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund
 • Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet
Emneord
Frivillige

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udsatte borgere skal hjælpes ind i fællesskaber Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger